Публікація

Українці поскаржаться в ООН на корупцію, дискримінацію та катування

Протягом вересня українці в рамках кампанії “Права людини в Україні: твій голос важливий” визначали, які ж права держава порушує найчастіше. Результати дослідження будуть передані країнам-учасницям ООН, які 24 жовтня в Женеві під час Універсального періодичного огляду* оцінюватимуть, як Україна дотримується прав людини. Участь в опитуванні взяли близько чотирьох тисяч осіб.

Опитування відбувалося одночасно в інтернеті** – на сторінці Центру інформації про права людини, у соціальних мережах, а також на вулицях шести міст України*** (в Києві, Львові, Херсоні, Сімферополі, Сумах та Луганську).

Учасникам опитування було поставлено 13 запитань з різних аспектів прав людини, серед яких: Чи захищені українці від дискримінації? Чи можна ефективно оскаржити незаконні дії працівників міліції? Чи є в Україні свобода слова? та інші.

Як показало дослідження, практично кожен українець протягом останніх чотирьох років зіштовхнувся з порушенням своїх прав (так заявили 59,6% опитаних на вулиці та 75,4% респондентів в інтернеті).

Найбільшим порушенням своїх прав учасники вуличного опитування вважають «низькі соціальні виплати  – пенсії, соціальні допомоги тощо» (22,5%), «корупцію» (13,4%), «погане медичне обслуговування» (10,7%).

Щодо інтернет-користувачів, то вони виділили відсутність права на справедливий суд як найбільше порушення прав людини. На другому місці за частотою згадування знаходяться три відповіді «корупція», «відсутність чи обмеження свободи слова» та «наша влада – порушення прав».

Крім того, учасники опитування вважають, що держава не захищає їх від дискримінації за різними ознаками (інвалідність, вік, соціальний статус тощо), а також від катувань в міліції. За словами одного з респондентів: «Жалітися немає куди. Повно прикладів, коли в міліції катують затриманих, щоб витрясти із них свідчення. А коли справу направляють до внутрішньої служби безпеки чи в прокуратуру, тиск на потерпілого ще більше посилюється, тому він забирає заяву».

Загалом українці вирішили повідомити Раді з прав людини ООН про такі порушення прав людини в Україні, як: «право на справедливий суд», «свобода слова», «свобода від катувань та жорстокого поводження», «право не бути дискримінованим» та багато інших. На що саме вкажуть Україні країни-учасниці ООН та які рекомендації прозвучать для українського уряду, ми дізнаємося після 24 жовтня 2012 року.

Більш детально про результати дослідження тут: http://humanrights.com.ua/news/9-top-novini/162-ukrajintsi-poskarzhatsya-v-oon-na-koruptsiyu-diskriminatsiyu-ta-katuvannya

Фотоілюстрації тут: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.534428649907042.144060.304089532940956&type=1

*Універсальний періодичний огляд (УПО) — це найбільший світовий моніторинговий механізм за дотриманням прав людини, у рамках якого кожна країна-член Організації Об’єднаних Націй мусить звітувати, як вона дотримується прав і свобод людини — і отримувати критичну оцінку свого звіту.

** Опитування в інтернеті проводилося з 17 вересня по 10 жовтня 2012 року. У ньому взяли участь 2150 осіб. Результати он-лайн кампанії доступні для перегляду на сайті Центру інформації про права людини: http://humanrights.com.ua/useful/vote, а також у соціальних мережах: http://www.facebook.com/humanrights.info. Дані інтернет-опитування не є соціологічним дослідженням: вони відображають лише думку частини активних користувачів інтернету.

*** Вуличне опитування проводилося в 6 містах України (Херсон, Сімферополь, Суми, Луганськ, Львів та Київ). Польова фаза відбувалась з 14 по 27 вересня 2012 року. Опитування відбувалося методом особистого формалізованого інтерв’ю (face to face). Опитано 1800 респондентів у віці від 18 років і старших. Помилка репрезентативності дослідження (з імовірністю 0,95) становить 4,1% для населення великих міст (250 тис. населення і більше).

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: