Публікація

Українці помирають на 10 років раніше ніж європейці

Українці помирають на 10 років раніше ніж європейці. На «безкоштовну медицину» наші співвітчизники витрачають шалені кошти. В країні не вистачає лікарів, а державна реформа медичної галузі не покращує, а погіршує ситуацію. Про це стверджують правозахисники під час презентації доповіді «Права людини у галузі медицини 2011».

Дослідники зазначають, що очікувана тривалість життя населення України складає 68,2 роки, що в середньому на 10 років нижче, ніж у країнах ЄС. Коефіцієнт дитячої смертності в 2,5 разу вищий, ніж у «старих» країнах ЄС. Рівень передчасної смертності втричі перевищує аналогічний у країнах ЄС рівень смертності від туберкульозу – в Україні він у 20 разів вищий.

Держава декларує реформування системи охорони здоров’я, але поки що наслідки невтішні.

Автори доповіді стверджують, що «Глобальні проекти реформаторів найменше орієнтовані на пацієнта і на те, щоб медична допомога стала якісною, комфортною та доступною для пересічної людини». Для прикладу, наслідком реформи у Вінницькій області стала відсутність, у колишній міській дитячій поліклініці №1 алерголога, дерматолога та імунолога.

В доповіді також йдеться про кричущі порушення прав людей, що живуть з ВІЛ на медичну допомогу. Зокрема кожен четвертий хворий (25%) зазначив, що його ВІЛ-статус цілком або частково був причиною обмежень у доступі хоча б до однієї з послуг у соціальній або медичній сферах. Частіше за інших це були відмови у наданні медичного обслуговування (20%).

Вперше в Україні правозахисники дослідили ситуацію з правом на медичну допомогу для осіб без встановленого місця проживання. Як стверджують правозахисники, безхатченки, які не мають коштів, не мають можливості отримати будь які медичні послуги. Виключення — отримання таких послуг в центрах реінтеграції, притулках та інших спеціалізованих установах. Але, як зазначено вище, такі центри задовольняють приблизно 3% від загальної потреби.

Автори сподіваються, що публікація цієї доповіді призведе до активізації дискусії щодо реформування системи охорони здоров'я з метою приведення практики у відповідність зі стандартами забезпечення прав людини.

Доповідь було підготовлено у рамках проекту «Підготовка та публікація щорічної доповіді громадських організацій «Права людини у галузі медицини – 2011 рік.Україна» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: