Публікація

Українці готують наймасштабніший судовий позов на захист мирних зібрань

Українські суди майже стовідсотково задовольняли клопотання влади про заборону мирних зібрань. Правозахисники стверджують – з 64 звернень до суду було заборонено 60. У 39 випадках були заборонені марні зібрання прихильників євроінтеграції, 7 разів були заборонені мирні зібрання на підтримку інтеграції з Митним союзом (або на підтримку органів влади), у решті випадків – заборонені контрзібрання.

Лідерами за кількістю заборон стали східні області України: Харківська область (8 заборон), Луганська область (7 заборон) та Дніпропетровська область (7 заборон).

Яскравим прикладом порушень права на мирні зібрання стала постанова окружного адміністративного суду міста Києва, якою «і мертвим і живим і ненародженим» заборонено пікетувати центральні вулиці Києва. Варто відзначити, що засідання було проведене о 20 год. вечора у державний вихідний.

Правозахисники переконані – постанову варто оскаржувати, і в цьому зможе взяти участь кожен бажаючий.

«Кожний громадянин повинен зрозуміти, що захищати своє право він повинен сам. Ми закликаємо громадян створити наймасовіший позов на захист права збиратися мирно та висловлювати свою позицію в центрі столиці», – зазначив Максим Лациба, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень.

Так, в п’ятницю о 12.30 на Майдані в інфонаметі (табір Демальянсу) стартував збір підписів бажаючих приєднатися до апеляційної скарги щодо заборони постанови окружного адмінсуду. Організатори підготували всі необхідні матеріали і переконані – чим масові ший буде позов, тим більше шансів у ньому перемогти.

Акція триватиме до 20.00 неділі (19.01.2014).

Для бажаючих приєднатися до акції та долучитися до подання апеляційної скарги додаємо апеляційну скаргу, заяву про приєднання, інструкцію по заповненню:

(doc-file) 

(doc-file) 

(doc-file)

Через годину після початку акції було зібрано 107 підписів громадян.

Захід організовано учасниками Партнерства «За свободу мирних зібрань», Українським незалежним центром політичних досліджень, Центром політико-правових реформ, за інформаційної підтримки Центру інформації про права людини та Молоді Демократичного Альянсу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: