Публікація

Український Омбудсман обстоює військові суди

Уповноважений Верховної Ради України Н. Карпачова звернулася до Президента України з проханням не знищувати військові суди, не зважаючи на те, що Європейський суд з прав людини у багатьох своїх рішеннях визнав такі суди порушенням права особи на справедливий судовий процес незалежним судовим органом.

Після ухвалення Верховною Радою України 18 березня 2004 року Цивільного процесуального кодексу підсудність усіх без винятку судових справ передана судам загальної юрисдикції. Це означає, що вирішення справ військовослужбовців, захист їхніх прав покладатиметься виключно на районні, районні у містах та міськрайонні суди, а військові суди мають бути ліквідовані.

„Суди загальної юрисдикції, які і без того працюють у надзвичайному режимі, будуть ще більше перевантажені. Причому, йдеться не лише про додаткове фізичне навантаження на „цивільних” суддів та виплату їм грошових надбавок, а й про необхідність допуску 6300 суддів до таємних документів. А для цього необхідно у кожному суді утворити ще і таємні частини, збільшити штатний розклад на 2 одиниці, обладнати всі приміщення посиленою сигналізацією та охороною. Переконливою в цьому сенсі є й статистика. Наразі в Україні працюють 6446 суддів, з яких лише 130 – у військових судах,” – зазначається у прес-релізі Омбудсмана.

З огляду на актуальність і надзвичайну гостроту проблеми Ніна Карпачова звернулася з поданням до Президента України Леоніда Кучми.

В цьому документі український Омбудсман підкреслює, що військові суди існують в усіх пострадянських країнах, а також у більш ніж 40 розвинутих країнах світу. Н. Карпачова наводить показовий приклад Франції, яка в 1982 році ліквідувала систему військових судів, а через два роки змушена була їх відновити, адже справи з грифом „секретно” не могли розглядати цивільні суди. Що ж до України, то гучні справи по Скнилівській трагедії (140 томів), вибухам у Артемівську (40 томів) та інші подібні не можна зберігати в місцевих судах, адже в них міститься інформація, що є державною таємницею.

„До речі, відсутність суддів військового суду вже тривалий час у складі українського контингенту в Іраку безпосередньо порушує права військовослужбовців, які позбавлені можливості захищати свої права, оскаржувати в суді дисциплінарні стягнення, дії або бездіяльність посадових осіб,” – підкреслює Омбудсман.

На думку Н. Карпачової, ліквідація системи військових судів може призвести до дезорганізації роботи судів щодо вирішення справ військовослужбовців, негативно позначитися на стані та гарантіях захисту їхніх конституційних прав. Тому у своєму поданні український Омбудсман звертається до Президента України з проханням вжити заходів щодо припинення непродуманої ліквідації військових судів.

Нагадаємо, що проти військових судів виступають багато вчених та правозахисники, оскільки вони не забезпечують незалежне правосуддя для особи, чим порушується його фундаментальне право на справедливий процес, особливо в кримінальних справах. Про це неодноразово зазначав у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, визнаючи їхню діяльність порушенням статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: