Публікація

„Українські засуджені зможуть конфіденційно листуватися з Європейським судом з прав людини”, – заявляє Міністерство юстиції

Україна після 7 років з часу ратифікації міжнародної конвенції виразила готовність дотримуватися норм Європейської конвенції з прав людини з приводу надання засудженим, та особам, що утримуються під вартою, права на безперешкодне та конфіденційне листування з Європейським судом з прав людини.

Законопроект, що пропонує відповідні зміни до національного законодавства, розроблений Міністерством юстиції та затверджений Кабінетом Міністрів України. Цього тижня проект закону направлений до Верховної Ради України. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Міністр юстиції відзначив, що Європейська Конвенція з прав людини, яку Україна ратифікувала у липні 1997 року, вимагає не перешкоджати ніяким чином зверненню будь-якої особи в державі до Європейського суду з прав людини. Проте чинне законодавство України не передбачає конфіденційності для кореспонденцій, що направляються з місць позбавлення волі до Європейського суду у Страсбурзі. На сьогодні не переглядаються адміністративними органами установ виконання покарань лише листи, заяви, пропозиції та скарги, адресовані Уповноваженому Верховної Ради з прав людини та прокуророві.

Олександр Лавринович повідомив, що розроблений Мін’юстом законопроект пропонує зміни до Кримінально-виконавчого кодексу та Закону України „Про попереднє ув’язнення”, які мають закріпити на законодавчому рівні заборону перегляду кореспонденції, яка направляється з місць позбавлення волі до Європейського суду з прав людини.

“Ухвалення цих норм дозволить уникнути констатації Європейським судом з прав людини невиконання Україною вимог Конвенції та порушення прав людини. Відповідно й значних витрат державного бюджету на виплату сатисфакції,” – наголосив Олександр Лавринович.

Проте до прийняття цього закону пройде ще багато часу, а тим часом права засуджених на приватність кореспонденції будуть і надалі порушуватися.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: