Публікація

Українська влада… вагітна… порушеннями прав людини

„Україна знову знаходиться на межі відновлення поліційної країни, що ігнорує права своїх громадян та свої міжнародні зобов’язання”, – про це йдеться у заяві, розповсюдженій сьогодні на прес-конференції „Порушення прав людини під час передвиборчої кампанії в Україні” Міжнародною Гельсінською Федерацією з прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У прес-конференції взяли участь Євген Захаров, голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини, Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, Анджей Жеплінскі, член виконавчого комітету Міжнародної Гельсінської Федерації та Володимир Вайсман, консультант міжнародної Гельсінської Федерації.

Анджей Жеплінскі зазначив, що, спостерігаючи за президентськими виборами з 1990 року, таких „грубих, хамських” порушень прав громадян на вільні, чесні, мирні вибори, не бачив у жодній цивілізованій європейській державі. Подібну ситуацію можна було спостерігати лише у Білорусі та Туркменістані. Але Україна, на думку Анджея Жеплінскі повинна рівнятися до більш демократичних світових спільнот. Навіть Туреччина, мусульманська країна, з якою часто порівнюють Україну політологи Ради Європи, з точки зору свободи вибору за стандартами цієї організації ближча до Ради Європи. Анджей Жеплінскі висловив сподівання, що доля України буде кращою за долю Білорусі та Туркменістану.

За результатами моніторингу порушення прав людини основними тенденціями передвиборчих перегонів в Україні  є використання в сотнях випадків дій міліції проти осіб та організацій, що підтримують опозицію: незаконні затримання, обшуки приміщень без санкції суду, арешти та побиття, стеження. Як один з прикладів політичного переслідування Євген Захаров навів випадок про відмову головного редактора інформаційної агенції „Статус-кво” написати заяву про звільнення за власним бажанням, тому що він відмовився виконувати політичне замовлення  – агітацію за Віктора Януковича. Сьогодні редактора єдиної регіональної інформагенції у Харкові відсторонили від роботи.

Євген Захаров також відзначив масовість загального тиску на виборців під час збору підписів та організації мітингів на підтримку кандидата від влади, велику кількість помилок у виборчих списках. „ Організація виборча кампанія в Україні настільки не відповідає нормам чинного законодавства, що вже сьогодні можна ставити під сумнів легітимність проведення президентських виборів в Україні”, – зазначив Голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини.

Окрім моніторингу порушення прав людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини проводить активну діяльність із захисту порушених прав – створено Фонд правового захисту жертв порушень прав людини. Як розповів Володимир Яворський, наразі активна діяльність у наданні правової допомоги особам, які зазнають політичних переслідувань, проводиться у Чернігові, Вінниці, Києві, Кіровограді, Харкові. „Є значна кількість випадків, коли людей звільняли з-під варти, переслідування припиняли завдяки діяльності наших адвокатів”, – зазначив він.

Окрім цього Українська Гельсінська спілка прав людини намагається оскаржити у Верховному Суді дії ЦВК щодо ненадання центральною виборчою комісією права громадянам України бути спостерігачами на виборах від міжнародних організацій. „Незважаючи на те, що у чинному законодавстві немає жодних обмежень щодо цього, ЦВК відмовляється реєструвати громадян України (у той час, коли громадян інших держав там реєструють без проблем) спостерігачами від міжнародних організацій, – говорить Володимир Яворський. На нашу думку це є класичним випадком дискримінації українських громадян.”

Учасники прес-конференції наголосили, що за неофіційними даними (на рівні чуток) Міністерством внутрішніх справ видана директива на всі області України протягом трьох діб (починаючи з 29 жовтня) заарештовувати політичних активістів на місцях. „Насторожує те, що з різних областей України доходять однакові чутки”, – відзначалося на прес-конференції.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо роботи організацій після виборів Президента, Євген Захаров зазначив: „Влада вагітна порушеннями прав людини. Тому роботи вистачить”.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: