Публікація

Українська молодь вважає розділ про права, свободи та обов’язки громадян найкориснішим у Конституції

Сьогодні в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція на тему „Для кого писана Конституція України? Оцінка молоді”, на якій були оприлюднені результати бліц-опитування проведеного серед молоді в День Конституції України.

 Близько половини опитаних ознайомилися з основними положеннями Конституції ще у школі, інша частина – під час навчання у ВУЗі або на роботі. Деякі представники зізналися, що мусили взяти до рук основний закон України під тиском певних обставин (яких саме, на жаль, не зазначається. Але вже саме слово „тиск” говорить, що обставини, найімовірніше, були негативними. Адже лише близько 7% молодих людей звернулися до Конституції через особисту зацікавленість.). 16, 23 % молоді зізналися, що знайомства з Конституцією у них і досі не відбулося, 6, 84% (з вищезазначеної категорії) не вбачають у цьому документі нічого корисного і цікавого. Тож навіщо витрачати свій час на непотрібне знайомство?

 Не без задоволення хочеться відзначити, що більше половини респондентів (50,96%) назвали найбiльш цiкавим та корисним у Конституцiї України роздiл про права, свободи та обов’язки громадян. Серед інших відзначалися розділи Конституції про полiтичний устрiй країни, розділ iз загальними засадами та про адмiнiстративний устрiй.

 Голова Оргкомiтету Вадим Скрипник повiдомив, що лише 16% опитаної молодi вважає, що у повнiй мiрi користується конституцiйними правами громадянина України, тодi як 12% молодi вiдповiли, що взагалi не користуються ними, а 8% – що нiчого не знають про свої права. Та все ж переважна бiльшiсть – 64% опитаних – вiдповiли, що користуються своїми конституцiйними правами частково.

Цікавою виявилася думка представників української молоді щодо внесення змін до Конституції України. 37% опитаних підтримують внесення змін до Конституції, але частина з них (чомусь не вказано яка саме) чітко не розуміє про що саме йде мова. В цьому, напевно, і полягає найстрашніша хвороба нашого суспільства: ми часто підтримуємо або засуджуємо те, про що іноді навіть нічого не знаємо.

Беззаперечним лідером-порушником Конституційних норм, за оцінкою молоді, став інститут державної влади (такі твердження висунули близько 60% з тих, хто вважає, що статті Конституції в Україні порушуються. На диво, але були й такі, що переконані у їх чіткому дотриманні – 2, 42%.). Майже п’ята частина опитаної молодi вважає, що абсолютно усi громадяни України є порушниками основного закону країни.

Приємно відзначити достатньо високу громадянську свідомість та політичну обізнаність української молодi. Читати Конституцію і бути знайомим з її положеннями це вже щось. Але далеко не все. Необхідно намагатися змінити ситуацію на краще, щоб користуватися своїми конституційними правами могли не 60 чи 70%, а все, без виключення населення України. А серед порушників щоб не залишилося лідерів, лише аутсайдери.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: