Публікація

Українська Гельсінська спілка з прав людини висловлює щирі співчуття родині та близьким Л. Г. Лук’яненка у зв’язку з його сумною втратою

7 липня 2018 року, на дев’яностому році життя помер український дисидент, співзасновник Української Гельсінської Групи, співавтор «Акту проголошення незалежності України», народний депутат України Левко Григорович Лук’яненко.

Українська Гельсінська спілка з прав людини, як правонаступниця Української Гельсінської Групи, висловлює щирі співчуття родині та близьким Л. Г. Лук’яненка у зв’язку з його сумною втратою.

Л. Г. Лук’яненко був одним із ініціаторів створення Української Гельсінської Групи.

Народився 24 серпня 1928 року в с. Хрипівка Городнянського району Чернігівської області.

У 1959 році Левко Лук’яненко став працівником адвокатури Глинянського району Львівської області, де і створив опозиційний щодо радянської влади «Український робітничо-селянський союз», який виступав за конституційне відокремлення України від СРСР. За це в 1961 році він був засуджений до розстрілу «за антирадянську агітацію і пропаганду». Однак вирок замінили тюремним ув’язненням терміном на 15 років.

У 1976 році, вийшовши з в’язниці, Левко Григорович став одним із засновників Української Гельсінської групи. У наступному році він був арештований і засуджений до 10 років тюремного ув’язнення і 5 років заслання.

У 1988 році був обраний головою відновленої УГГ, яка діяла як Українська Гельсінкська Спілка.

У 1990 році він  з групою однодумців створив Українську республіканську партію, яку й очолив.

У 1992-1994 роках  Левко Григорович був Надзвичайним і Повноважним Послом України в Канаді.

За своє життя він 4 рази обирався депутатом Верховної Ради України. Свою політичну діяльність припинив у 2007 році за власним бажанням.

Левко Григорович Лук’яненко був нагороджений Орденом Свободи, Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, Почесною відзнакою Президента України, отримав звання Героя та Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Світлина zolochiv.net

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: