Українська Гельсінська спілка з прав людини припиняє співпрацю з органами Національної асоціації адвокатів України - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Українська Гельсінська спілка з прав людини припиняє співпрацю з органами Національної асоціації адвокатів України

Заяви

Українська Гельсінська спілка з прав людини обурена черговим проявом придушення свободи вираження поглядів в адвокатурі України. УГСПЛ висловлювала свою стурбованість спробами керівництва Національної асоціації адвокатів України притягнути до дисциплінарної відповідальності директора Координаційного центру з надання правової допомоги Андрія Вишневського за висловлювання ним своїх думок і оцінок щодо стану справ в адвокатурі.

10 вересня 2015 року кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області ухвалила рішення, яким позбавила адвоката Вишневського права на зайняття адвокатською діяльністю. Саме так керівництво НААУ вважало за доречне завершити свій публічний спір з адвокатом Вишневським: вдавшись до дисциплінарного покарання і позбавивши останнього права на професію на підставі його незгоди з поглядами та способом мислення керівництва асоціації.

Ми вважаємо, що використання дисциплінарної відповідальності для доведення правоти чи неправоти будь-яких думок є неприйнятним у демократичному суспільстві. Особливо відразливо такі методи виглядають, коли використовуються в адвокатурою для придушення думки, що не подобається керівництву адвокатського самоврядування.

Ми вважаємо це рішення одним із найзухваліших порушень права на свободу висловлювання. Відверте нехтування керівництвом української адвокатури одним з основоположних прав людини, систематичне намагання придушити вільну дискусію в адвокатурі, викликають неабияку схвильованість щодо здатності адвокатської спільноти виконувати свою місію, – а саме, бути сторожем прав і свобод людини і захищати людину від організованого свавілля.

На жаль, події в адвокатурі починаючи з 2013 року свідчать про те, що адвокатуру намагаються перетворити на середовище одностайності і слухняності. Ми вважаємо, що громадянське суспільство вправі очікувати від адвокатури зовсім інших якостей і чеснот.

Враховуючи системний і цілеспрямований характер дій керівництва НААУ впродовж більш ніж двох років, несумісних з демократичними принципами та основними принципами прав людини, УГСПЛ заявляє про неприйнятність для Спілки будь-якої співпраці з органами Національної асоціації адвокатів України.

УГСПЛ також заявляє про свою підтримку потерпілим від таких свавільних дій адвокатам і висловлює готовність надати юридичну допомогу тим адвокатам, права яких були порушені діями або рішеннями органів Національної асоціації адвокатів України.

Микола Козирєв, голова правління УГСПЛ

Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ