Публікація

Українська делегація в Гаазі взяла участь в обговоренні проблем міжнародного правосуддя

Протягом 20-24 травня в Нідерландах у Міжнародному кримінальному суді (МКС) триває обговорення найважливіших проблем міжнародного правосуддя між представниками Суду та учасниками Коаліції за Міжнародний кримінальний суд. Українську делегацію представили менеджерка Програми “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду «Відродження» Ліана Мороз, директорка Української правової консультативної групи Надія Волкова та юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко.

Фото: Міжнародний кримінальний суд

Представники делегації долучилися до обговорення Стратегії діяльності Офісу прокурора МКС на наступні три роки. Цей документ має важливе значення для України в контексті збройного конфлікту на Сході та на території Кримського півострову. Адже однією із стратегічних цілей Офісу є пришвидшення та підвищення ефективності роботи на стадії попередньої оцінки. Саме на цій стадії розгляду Міжнародним кримінальним судом знаходиться ситуація в Україні. Ця стадія передбачає проведення Прокурором аналізу ситуації в державі з метою встановлення підстав для початку розслідування у зв’язку із вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Прокурор МКС Фату Бенсуда закликала громадськість вносити свої пропозиції та зауваження до Стратегії, що і планує зробити українська делегація до 31 травня цього року.

Під час заходів окрему увагу приділили проблемі політичного тиску на Суд та Офіс Прокурора, а також обговорили нещодавні резонансні рішення Суду та їхній можливий вплив на подальшу його практику. Важливо, що в обговоренні брали участь не тільки представники Офісу Прокурора на чолі з пані Фату Бенсуда, але і сам Президент МКС – Чилі Ебое-Осуджі з суддями. Така відкритість високо цінується громадськістю та дає надію на утвердження справедливого правосуддя в діяльності Суду.

Довідково: Коаліція за Міжнародний кримінальний суд – об’єднання неурядових організацій з усього світу, що займаються питаннями, пов’язаними із збройними конфліктами та подоланням безкарності за серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права.

На сьогодні Української Гельсінською спілкою з прав людини у співпраці з партнерами відправлено 7 подань до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду. 5 з них стосується вчинених РФ злочинів на території окупованого Криму, 2 – на сході України.

Чотири подання, що стосуються Криму, підготовлено спільно із Регіональним центром прав людини та Прокуратурою Автономної Республіки Крим, до підготовки п’ятого також долучилась Кримська правозахисна група.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: