Публікація

Україна заплатить Фуклеву за порушення його прав

Вчора Європейський суд з прав людини оприлюднив 43 рішення проти України, в якому вже вкотре визнав порушення країною права на справедливий процес та права на мирне володіння своїм майном через тривале невиконання рішення суду. У цій справі робітник не міг отримати свою зарплату майже 7 років.

Петро Фуклев, що народився та проживає у місті Бердянську, у минулому був працівником АТ „Цегляний завод „Іскра”. На ньому він працював з 1 грудня 1996 року по 24 листопада 1997 року, часу коли він звільнився з заводу за власним бажанням. Проте, коли він звільнявся, йому так і не виплатили заборгованої зарплати.

У січні 1998 року Фуклев подав до суду на завод щодо сплати йому заборгованості. І 24 лютого 1998 року Бердянський міський суд задовольнив його вимоги та присудив сплатити йому 2 080,38 гривні (на той час 449,07 Євро).

Проте рішення суду не виконували. Тоді, у 2001 році він подав скаргу до Європейського суду з прав людини щодо невиконання згаданого рішення суду, що порушувало його право на справедливий процес (стаття 6 пункт 1 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод), порушення права на ефективні засоби захисту порушеного права (стаття 13 Конвенції) та права на мирне володіння своїм майном, зокрема, заробітної платні (стаття 1 Протоколу 1 Конвенції).

Європейський суд визначив, що невиконання зобов’язання боржником протягом більше ніж чотири роки та неефективність контролю держави за виконанням цього рішення, є достатнім для того, щоби визнати порушення статті 6 Конвенції.

Європейський суд також визнав і порушення права на ефективні національні засоби захисту порушеного права, як того вимагає стаття 13 Конвенції, в тому числі й належної компенсації за затримку у виконанні рішення суду.

Суд також зазначив, що спосіб у який провадилося виконання рішення суду, тривалість цього виконання та невизначеність у якій весь цей час перебував Фуклев, порушує справедливий баланс, що повинен бути запроваджений між публічним інтересом та потребою у захисті права людини на мирне володіння своєю власністю. Відповідно, Суд постановив, що у цій справі було й порушення статті 1 Протоколу № 1 до Європейської Конвенції.

Європейський суд відповідно встановив виплати компенсацію Фуклеву у розмірі 1 500 Євро.

Загалом Європейський суд виніс вже біля 20 рішень проти України, що були пов’язані з невиконанням рішень українських судів.

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: