Публікація

Україна вп’яте відзвітувала перед ООН про виконання Конвенції проти катувань

8-9 травня 2007 року Україна публічно відзвітувала перед ООН про виконання Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання. Захист Україною своєї 5-ї періодичної доповіді про виконання Конвенції було здійснено в ході 38-ої сесії Комітету ООН проти тортур, що відбулася у м. Женева (Швейцарія). 
 
Як повідомила голова української делегації на сесії ООН, заступник Міністра юстиції Валерія Лутковська, одним із основних завдань делегації України було доведення до відома членів Комітету ООН проти тортур інформації щодо заходів, які вживаються в Україні для виконання положень Конвенції. А також поінформувати про зміни, що відбулись в Україні після передачі до Комітету ООН четвертої періодичної доповіді, та про заходи, вжиті нашою державою на виконання рекомендацій та зауважень Комітету ООН. 
 
Валерія Лутковська повідомила, що 5-та доповідь охоплює період з 2000 по 2003 роки. Її було підготовлено у 2004 році Міністерством юстиції України спільно з заінтересованими органами державної влади проти катувань з урахуванням заключних зауважень Комітету ООН проти тортур, висловлених після розгляду четвертої періодичної доповіді України. 
 
Під час захисту своєї доповіді українська делегація наголосила, що за час, який минув з моменту передачі п’ятої доповіді до зазначеного міжнародного органу, правова база України з питань боротьби з катуваннями та жорстоким поводженням і покаранням значно покращилася. Зокрема, прийнято низку законів та підзаконних актів, спрямованих на недопущення застосування тортур, в тому числі й представниками правоохоронних органів та іншими посадовими особами.  
 
Крім того, статтею 127 Кримінального кодексу України визначено поняття катувань з урахуванням положень Конвенції проти катувань. А усі статті Кримінально-процесуального кодексу України спрямовані на гуманізацію та демократизацію виконання та відбування покарання. 
 
Валерія Лутковська повідомила, що для публічного захисту доповіді в Женеву від України прибули заступник Генерального прокурора, заступник Міністра охорони здоров’я, радник Міністра внутрішніх справ, начальник Головного управління Військової служби правопорядку Збройних сил України, представники Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ.  
 
В заході також взяли участь правозахисні організації. Зокурема, свої окремі доповіді представили Харківська правозахисна група, Міжнародна Амністія та Human Rights Watch. 

Доповідь Уряду російською мовою та запитання Комітету до неї можна знайти на нашому сайті тут: index.php?id=1157719718.

Дивіться також по темі:  Доповідь Харківської правозахисної групи щодо виконання Конвенції ООН проти катувань, надіслана до Комітету ООН проти катувань  .
 
 *** Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання набула чинності для України 24 лютого 1984 року. Доповіді про виконання Конвенції періодично готуються країнами, що приєдналися до неї, на виконання пункту 1 статті 19 Конвенції.

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: