Публікація

Україна продовжує платити заборговані зарплати через Європейський суд з прав людини

Вчора Європейський Суд з прав людини виніс рішення по трьом справам проти України, в якій одностайно визнав порушення країною права на справедливий суд, права на вільне розпорядження своєю власністю та відсутність в Україні ефективних національних засобів захисту цих прав. Усі справи пов’язані з невиконанням рішень судів, якими українцям присуджувалися до виплати ті чи інші суми. Також у одній справі було визнано порушення права на справедливий суд з-за нерозумного строку судового розгляду справи.

По цим справам українці Віктор Демченко (Донецьк), Валерій Василенков (Новогродовка), Сергій Грищенко, Володимир Каюров, Анатолій Завгородянський, Марина Томайли, Ольга Лопатіна (усі з Жовтих вод) скаржилися на те, що на їхню користь протягом 1999-2001 року були винесені судові рішення, що набули законної сили. Цими рішеннями їм присуджувалися до виплати різні платежі, проте рішення так і не були виконанні.

Європейський Суд з прав людини зазначив у кожному рішенні, що невиконання судового рішення протягом більше ніж 2-3 роки позбавляє сенсу існування права на справедливий судовий суд (статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод). При цьому уряд не надав аргументи, якими можна було б виправдати таку тривалість невиконання рішень. І оскільки протягом всього цього часу заявники не могли користуватися своєю законною власністю (присудженими їм грішми), то суд також у по двох справах визнав й порушення країною права власності цих осіб.

Європейський суд з прав людини призначив до виплати Україною заявникам загальної суми у 10 тисяч 800 Євро (від 2,040 до 2,400 Євро кожному).

У іншій справі за заявою Миколи Страннікова з Києва Європейський суд з прав людини також визнав порушенню Україною права на справедливий судовий розгляд, але з іншої причини.

Ще у 1995 році він подав позов про визнання себе засновником приватного підприємства (Київського лісообробного заводу) та сплати йому компенсації від цього заводу. Ця справа слухалася приблизно 8 років і 8 місяців у судах чотирьох рівнів і так і не була вирішена. Європейський суд одностайно визнав такий строк „нерозумним” в контексті тривалості розгляду його справи. Йому присуджено виплатити 2 тисячі Євро за нанесені збитки.

Рішення по цим справам стануть остаточними, якщо уряд не оскаржить їх протягом визначеного терміну. Хоча по таким справам це трапляється надзвичайно рідко.

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: