Публікація

Україна перемістилася з 1 на 6 місце за кількістю звернень громадян до Європейського суду з прав людини

Протягом останніх двох років Україна перемістилася з 1 на 6 місце за кількістю звернень громадян до Європейського суду з прав людини. На сьогодні за кількістю скарг Україну випередили Росія, що посідає перше місце, а також відповідно Польща, Румунія, Франція та Туреччина. Проте кількість заяв проти України, які містять формальні ознаки для їх розгляду Європейським судом, збільшується. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

За словами міністра, з моменту набуття чинності Конвенції про захист прав і основних свобод людини для України (вересень 1997 р.) до Європейського суду з прав людини звернулося понад 8 тисяч осіб зі скаргами на порушення держаними органами України прав і свобод, гарантованих Конвенцією.

Більшість цих заяв визнається Європейським Судом неприйнятними до розгляду. У той же час, за словами Міністра, якщо в 2000 році Євросуд визнав можливими до розгляду та надіслав українському Уряду для надання зауважень 26 заяв, у 2001 – 13, у 2002 – 18, у 2003 році було надіслано 156 заяв. Цього року в Національному бюро знаходилося на розгляді понад 200 справ, що надійшли з Європейського Суду.

Серед основних категорій скарг, які були визнані Європейським судом як потенційно прийнятні до розгляду, Міністр назвав заяви на неможливість виконання рішень національних судів, надмірну тривалість проваджень справ у суді, застосування до обвинувачених незаконних методів ведення слідства та неефективного розслідування прокуратурою скарг на катування, порушення прав при затриманні та взятті під варту, а також порушення процесуальних прав українців.

Олександр Лавринович також наголосив, що під час опрацювання справ виявлені прогалини, які існують у національному законодавстві. Зокрема, у сферах виправно-трудового законодавства, питань законодавства про боротьбу із незаконним обігом наркотичних засобів, питань сімейного законодавства, питання ефективності оскарження дій суддів, питання законодавства про адміністративні правопорушення, питання оскарження дій слідчого під час попереднього слідства, питання проведення безоплатної адвокатської допомоги в цивільних справах, питання законодавства про банкрутство та дія Закону України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна, питання кримінально-процесуального та цивільного процесуального законодавства в частині права на свободу та особисту недоторканість.

„Якщо Україна не внесе відповідні зміни у національне законодавство, за два роки кількість скарг проти нашої держави, щодо яких Європейський Суд визнає наявність порушень прав людини, може збільшитися більш ніж вдесятеро”, – підкреслив Міністр.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: