Публікація

Україна нарешті наблизилася до Європи

27 грудня у столичному Будинку вчителя відбулася прес-конференція Міжнародної місії зі спостереження за виборами (ММСВ), організованої спільними зусиллями Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ (ОБСЄ/БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Європейського парламенту (ЄП) та Парламенської асамблеї НАТО.

Для спостереженнями за виборами Місія направила в Україну найбільшу за всю свою історію кількість спостерігачів: ММСВ розмістила 1370 спостерігачів із сорока чотирьох країн.

Характерними позитивними особливостями переголосування другого туру міжнародні спостерігачі назвали:

– рішення Верховоного Суду України, якому передував відкритий і прозорий судовий процес, яким було скасовано Постанову ЦВК про результати виборів 21 листопада у зв’зку із доказами системних фальсифікацій, що унеможливили встановлення волевиявлення виборів;

– зміну складу ЦВК, яка доклала зусиль, щоб провести повторний другий тур виборів із значно вищою прозорістю;

– помітне зменшення повідомлень, отриманих спостерігачами про те, що на державних службовців чинився тиск, аби змусити їх голосувати за Януковича;

– помітне зменшення зловживання державними ресурсами під час виборчої кампанії;

– відсутність на головних телеканалах так званих “темників”, які раніше використовувались для цензурування чи викривлення інормації, що подавалась у ЗМІ та значне підвищення збалансованості інформації у висвітленні перебігу виборчої кампанії.

Серед проблем та недоліків “третього туру”, які порушували конституційні права людини, спостерігачі назвали невключення до нового Закону щодо виборів положень, які б визначали роль міліції у день виборів, зобов’язували ЦВК одразу оприлюднити всі результати по виборчих дільницях та дозволили б спостереження за виборами національним громадським організаціям; поодинокі випадки зривання агітаційних заходів опозиції, у кількох випадках із застосуванням насильства, що порушували свободу зібрань; запізніле рішення Конституційного Суду України щодо голосування за межами виборчих дільниць, що призвело до певної плутанини щодо тих, хто мав право голосувати з використанням пересувної виборчої скриньки, і тому виконання рішення Суду вважається таким, що не було послідовним.

Віце-президент ПАРЄ, голова делегації спостерігачів ПАРЄ, пан Тадеуш Івінскі, відзначив, що одним з основних кроків на шляху до утвердження в Україні демократичних цінностей стали масові ненасильницькі акції протесту, що склали про український народ в очах міжнародної спільноти дуже позитивне враження. “Ця обставина і висока явка виборців продемонстрували те, що народ не втратив віру в демократичні ідеали, – зазначив він, – і Україна має дуже хороші перспективи на шляху до просування до демократії. “

Яцек Саруш-Вольскі, віце-президент Європарламенту наголосив, що в Україні, завдяки свободолюбивості українського народу, з’явилося зріле громадянське суспільство, яке поважає демократичні цінності. “ЄС має намір переглянути стосунки з Україною у світлі цих демократичних перетворень, що має, за бажання України, призвести до підвищення рівня статусу відносин України з ЄС”, – зазначив він.

Як заявили спостерігачі, у формуванні остаточної оцінки виборів Президента України 2004 року велике значення матиме прозорість встановлення та оголошення офіційних результатів виборів та ефективне й неупереджене вирішення будь-яких, пов’язаних із днем голосування чи інших, скарг та звернень.

Спостерігачі ОБСЄ/БДІПЛ заявили, що й надалі залишатимуться в Україні для оцінки процесу встановлення підсумків голосування у територіальних виборчих комісіях та ЦВК, а також для відстеження процесу розгляду післявиборчих скарг та апеляцій. Заключний звіт ОБСЄ/БДІПЛ планується опублікувати приблизно за шість тижнів після завершення виборчого процесу.

Представники Місії висловили сподівання, що демократичний поступ України не припиниться після завершення виборів, а нова українська влада непорушно стоятиме на захисті демократії та захисту прав людини.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: