Публікація

Україна буде відповідати за порушення свободи мирних зібрань?

Європейський суд з прав людини передав на комунікацію до Уряду України справу одесита Михайла Шмушковича, котра підтримується Фондом стратегічних справ УГСПЛ.

 

Обставини справи

 

19 березня 2009 року Михайло Шмушкович, віце-президент Молодіжної громадської організації «Зеленка» та депутат Одеської міської ради провів мирне зібрання. Пікет був малолюдним, пройшов без жодних порушень громадського порядку. Проте, за його проведення Михайла оштрафували на 170 гривень.

 

Обставини, за яких оштрафували Шмушковича, досить дивні. Так, через 16 днів після пікету, старшина міліції Приморського районного відділу Одеського міського управління ГУМВС України завітав до квартири Михайла, де склав Протокол про адміністративне правопорушення за статтею 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), що нібито було здійснено Шмушковичем під час зібрання 19 березня 2009 року. У Протоколі не вказувалося яке саме порушення порядку здійснив Шмучкович, як відповідальний за проведення пікету.

 

Найцікавіше, що судді, як першої, так і апеляційної інстанції з таким викладенням фактів беззаперечно погодились. Більше того, в рішенні одеських суддів йдеться, що заявку про проведення мітингу треба подавати за10 днів, і аж ніяк не за 2, як це зробив Шмучкович.

 

Аргументи про те що: «В Україні діє єдина законодавча норма, яка регулює реалізацію права громадян на мирні зібрання – ст. 39 Конституції України і  ця стаття не вимагає від організаторів зібрань повідомляти про зібрання за 10 днів і встановлює, що обмежити реалізацію права на мирні зібрання може лише суд і лише за визначеними цією статтею підставами, серед яких немає такої підстави, як відсутність повідомлення про проведення зібрання» на суд враження не справили.

Слід зазначити, що постанова суду першої інстанції чомусь не була оголошена негайно та прилюдно в залі судового засідання, як того вимагає стаття 285 КУпАП. Документ був відданий представнику Шмучковича прямо в руки лише через три години після завершення судового засідання.

Апеляційний суд  Одеської області погодився з рішенням першої інстанції та не побачив в діях колег жодних процесуальних порушень. Рішення набуло сили та оскарженню не підлягало.

Фонд стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини визнав справу Михайла Шмушковича стратегічною, та підготував заяву до Європейського суду з прав людини, в якій вказав про порушення права на мирні зібрання.

Нараз справа передана на комунікацію до Уряду України, який має до 5 квітня відповісти щодо прийнятності цієї заяви, а також по суті щодо порушення права на справедливий суд та свободи мирних зібрань.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: