Публікація

УГСПЛ здійснила моніторинговий візит до «Бучанської виправної колонії № 85»

22-го березня 2019 року виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павличенко відвідав з моніторинговим візитом «Бучанську виправну колонію № 85» (БВК-85). На момент візиту в цієї установі було 79 засуджених до позбавлення волі із діагнозом ВІЛ.

Державна установа «Бучанська виправна колонія № 85» (СВК-85) є установою середнього рівня безпеки для утримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі. При Бучанській виправній колонії  знаходиться багатопрофільна лікарня, що розрахована на 120 пациєнтів, на день відвідування в лікарні перебували 70 хворих засуджених.

Відразу слід зазначити, що в лікарні, яка продовжує лікарську практику, немає ліцензії на здійснення такої практики, зокрема,  на проведення оперативного втручання та на зберігання сильнодіючих знеболювальних та нарковмісних речовин, які можуть застосовуватись при оперативному втручанні. Така ситуація виникла після зміни в підпорядкуванні медичної служби, яка зараз переведена до Центру охорони здоров’я.

Так, в лікарні при БВК-85, для порівняння, за два перші місяці (січень і лютий)

в 2017 році були прооперовані 30 осіб,

в 2018 році були прооперовані 49 осіб,

в 2019 році були прооперовані 6 осіб.

При цьому слід зауважити, що, причиною зниження кількості прооперованих є відсутність медикаментів, запаси яких вичерпались, і ліцензії на придбання яких не були отримані. Разом із тим, здійснення оперативних втручань і зберігання запасів медикаментів здійснювались без ліцензій, оскільки нових ліцензій на заняття отримано не було, а старі ліцензії втратили чинність, оскільки вони були видані для інших медичних закладів, які були «реформовані».

Загальна ситуація в медичній установі

Ситуація з умовами утримання засуджених є поганою. Передовсім, практично не дотримується розпорядок дня, контроль за перебуванням засуджених в палатах є дуже слабким. Всі палати є фактично камерами із залізними дверима, які відкриває інспектор. Інспектор – один на три поверхи і на всі камери. Відповідно, що кожен раз може бути відкрита лише одна камера. Практично неможливо за таких умов забезпечити і годинну прогулянку для кожного із засуджених, що й підтвердили самі засуджені. В палатах накурено, оскільки іншої можливості курити немає.

Засуджені, які перебували в лікарні, висловили зауваження, що вже два тижні вони не мали змоги митись в душі, оскільки згоріли водонагрівальні тени. Постільна білизна, якою користуються засуджені, теж, відповідно, не змінювалась вже два тижні.

В БВК-85 на час відвідування колонії моніторами перебувало 79 засуджених із діагнозом ВІЛ. В однієї особи було виявлено СНІД вперше. З 80 осіб 60 отримують антиретровірусну терапію, тобто 75%.

Медична частина колонії зазначила, що є проблема з пробірками для забору крові  з метою здійснення тестів на CD-4 і вірусне навантаження.

Під час відвідування засуджених в палатах було підтверджено, що справді існує проблема із забезпеченням лікарськими препаратами та здійсненням необхідного діагностування, яке неможливо забезпечити в умовах пенітенціарної установи.

Приклад:

Засуджений Б., був доставлений з Райківської колонії, де на нього під час пориву вітру впали металеві ворота, в результаті у чоловіка – складний перелом на лівій нозі. Робити операцію із встановленням пластин засуджений не має змоги, оскільки це потребує коштів, яких у нього немає. Якщо не зробити операцію в терміновому порядку, особа залишиться з понівеченою ногою і матиме інвалідність.

Тут постає питання про відповідальність пенітенціарної системи за надання належної медичної допомоги особі, яка перебуває під її контролем і через отримала травму під час відбування покарання не зі своєї вини.

Рекомендації УГСПЛ

В терміновому порядку необхідно провести процедуру ліцензування:

а) медичної практики в медичній установі БВК-85;

б) нарковмісних і сильних знеболювальних препаратів, необхідних для проведення оперативних втручань та постопераційного лікування.

Також необхідно забезпечити умови для виконання режиму утримання засуджених в медичній установі, що безпосередньо впливає на ефективність лікування. Кількість чергових інспекторів має бути достатньою для своєчасного і ефективного контролю за ситуацією в кожній з палат і можливістю здійснювати всі лікарські процедури.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: