Публікація

УГСПЛ запропонувала підтримати розробки МВС України в галузі захисту прав ромської спільноти з позицій комплексного підходу

8 квітня 2019 року «Міжнародний день ромів» розпочався спільним засіданням, організованим МФ «Відродження», Міністерством культури України та Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ). Робоча зустріч в офісі УГСПЛ зібрала понад 20 фахівців неурядових організацій, Київської міської державної адміністрації, державних органів влади.

Під час зустрічі були обговорені стратегічні питання щодо координованих дій місцевих органів самоуправління, органів центральної виконавчої влади (Національної поліції, Державної міграційної служби), неурядових та міжнародних організацій для гармонічного забезпечення інтересів місцевих громад та стихійних поселень ромських громад в період сезонної трудової міграції. Враховуючи принципи правосуддя перехідного періоду (Transitional Justice), що наголошують на необхідність захисту жертв конфлікту та інституційні реформи сектору безпеки, УГСПЛ запропонувала підтримати розробки МВС України в галузі захисту прав ромської спільноти з позицій комплексного підходу – із залученням ресурсів територіальних громад, органів місцевого самоврядування, неурядових інституцій та найбільш активних ромських організацій.

Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ: «Сьогоднішня робоча зустріч викликана розвитком негативних тенденцій відносно ромів, які перебувають в тимчасових стихійних поселеннях, і опиняються у вразливому та незахищеному стані. Контакти, комунікація, взаємодія між всіма залученими до вирішення цього питання органами державної влади, місцевого самоврядування, неурядовими організаціями і самими ромами, є тими чинниками, які покладені в основу розробки протоколів та алгоритму дій, що будуть чітким інструментом, який передбачатиме такі ж чіткі й організовані дії всіх учасників й сприятиме кращій захищеності як інтересів місцевої громади, так і ромів, які переїжджають в пошуках заробітків й оселяються в стихійно облаштованих поселеннях”. 

Діалог видався тривалим, непростим, але вкрай продуктивним. Ми були раді почути від представників КМДА готовність підтримати принципи соціального захисту ромських громад, отримати критичні, але доброзичливі зауваження щодо напрацювань офіційних алгоритмів дій поліції, а також залучити до майбутніх напрацювань науковий та волонтерський потенціал Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова.

Наступна робоча зустріч, запланована за підтримкою офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, має окреслити більш деталізовані мінімальні стандарти дій органів влади. Питань до обговорення більш, аніж досить: громадська безпека в районах стихійних поселень, можливість забезпечення мінімальних стандартів базових потреб (наявність води, санітарних вимог, електропостачання), доступ до освітніх та медичних послуг тощо.

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: