Публікація

УГСПЛ взяла участь в обговоренні законодавчого врегулювання канабісу для науки та медицини на комітетських слуханнях у ВРУ

20 березня 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, на якому було розглянуто питання про електронну петицію «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян», яка з’явилася на сайті Верховної Ради України 30 січня 2019 року.

Відкриваючи засідання, голова Комітету Григорій Немиря наголосив на відсутності кворуму, через що Комітет не зміг розглянути перше питання порядку денного, а саме законопроект 9264 «про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони екстрадиції та посилення правового захисту іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України». Таким чином, на розгляд одразу поставили друге питання – про електронну петицію «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян», яка з’явилася на сайті Верховної Ради України 30 січня.

Тоді всього лише за добу вона набрала 1867 підписів – це вісім відсотків від потрібної кількості, а вже за два місяці до закінчення терміну збору лічильник зупинився на відмітці 25 тисяч 111 підписів.

«Ця петиція, напевно, одна з перших, що набрала необхідну кількість підписів за такий короткий термін. Це відповідає на питання «чи готова Україна до таких змін». Проблема використання канабісу в медичних та наукових цілях вже врегульовано в країнах ЄС, а також у США, Канаді, Австралії та інших країнах. Це питання доступу до медикаментів. Ідеться про право наших громадян на лікування, яке наразі не виконується. Сьогодні українські пацієнти просто не можуть отримати необхідної допомоги, яка передбачена в інших державах», – заявив під час засідання Комітету голова «Української асоціації медичного канабісу» та автор петиції Генадій Шабас.

Він підкреслив, що в Україні майже 2 мільйони пацієнтів, які страждають від хронічного болю, епілепсії, розсіяного склерозу, хвороби Альцгеймера, глаукоми, онкологічних та інших захворювань, і потребують ліків на основі канабіноїдів, терапевтична дія яких є подекуди ефективнішою за сильнодіючі препарати та з меншою кількістю побічних ефектів.

«У нашій країні посттравматичний стресовий розлад – одна з найактуальніших проблем. Іде війна, багато людей вертаються з фронту зі серйозними психотравмами і потребують якісної допомоги», – зазначив Шабас.

Ольга Фещенко — засновниця благодійного фонду «Рожева стрічка України», що займається інформаційною допомогою з лікування, реабілітації та діагностики раку, адвокацією та захистом прав інвалідів із пухлинами, збором коштів для дорослих із діагнозом «онкологія». Жінка розповіла про великий спротив із боку Комітету ВР з питань охорони здоров’я і припустила, що Комітет лобіює інтереси великих «фармакомпаній і науковців, яким уже під 85 років, і вони кажуть “давайте виробляти таргетні препарати десь на фабриці в Харкові”, не знаючи, що це високі технології». З огляду на відсутність на засіданні членів очолюваного Ольгою Богомолець Комітету, які могли б заперечити здогадки Ольги Фещенко, Григорій Немиря закликав оминути цю тему.

З наркотиками в Україні активно “бореться” і держава, і громадські організації – і найчастіше кримінальні терміни люди отримують саме за статтями, пов’язаними із наркотиками. Зараз таких засуджених, якщо вірити виконавчому директору Української Гельсінської спілки з прав людини Олександру Павліченку – близько третини від загальної кількості ув’язнених. У середньому кожен з них отримав п’ять років в’язниці. Він також виступив під час засідання Комітету.

«Вчора у мене було два візити до пенітенціарних установ. Це 6 колонія в Кропивницькому та СІЗО в Кропивницькому. Питання, яке ми ставимо: кількість засуджених за 307 та 309 статтями. Понад 30%».

З огляду на цей контекст, Олександр Павліченко наголосив на необхідності декриміналізації споживання. «Це хворі люди, які відбувають покарання за наркозалежність. Замість лікування держава саджає їх у тюрми». Підкреслив, що легалізація – це не вільний обіг, а радше встановлення чітких правил.

Члени Комітету Георгій Логвинський та Ірина Суслова, яка покинула засідання ще на його початку, висловилися на підтримку петиції. Пізніше до них також приєднався і Григорій Немиря. Це більшість при наявності кворуму. Однак без нього офіційних рішень Комітет ухвалювати не може.

«Офіційні рішення можливі при наявності кворуму. Всі присутні члени комітету підтримали петицію. Це і Суслова, і Логвинський, і Немиря. Якби був кворум – це була би більшість. Сьогодні це питання мають знову підняти серед членів Комітету, після чого буде надане офіційне рішення».

З огляду на резонанс та присутність автора петиції Генадія Шабаса, який приїхав на засідання з Харкова, за підсумком обговорення було запропоновано створити робочу групу за участі народних депутатів-членів різних профільних комітетів ВРУ та експертів для розробки відповідного законопроекту, провести круглий стіл або комітетські/міжкомітетські слухання з цього питання.

Також було запропоновано звернутися до Кабміну з проханням долучитися до розробки проекту закону.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Джерело www.zaborona.com

Фото www.zaborona.com

 

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: