Публікація

УГСПЛ взяла участь в обговоренні рекомендацій для правоохоронців щодо дій у випадках атак на ЛГБТКІ-активістів

10 травня 2019 року в офісі Асоціації УМДПЛ відбулося обговорення Рекомендацій для правоохоронців щодо дій у випадках атак на ЛГБТКІ-активістів під час публічних заходів та у ситуаціях злочинів на ґрунті ненависті за ознакою СОҐІ.

Зазначений документ містить пропозиції щодо побудови діяльності поліції з запобігання порушенням прав та свобод людини для ЛГБТКІ, алгоритми побудови поліцейських практик та рекомендації з громадського моніторингу поліцейської діяльності. Публікація представляє собою комплекс дій працівників різних структурних підрозділів правоохоронних органів у сфері комунікації, нормотворчої діяльності, просвіти тощо, врахування яких дозволить зменшити кількість нападів на представників ЛГБТКІ-спільноти та активістів.

У заході взяли участь автори документу А. Галай (УГСПЛ) та Є. Крапивін (Асоціація УМДПЛ), представники Центру «Соціальна Дія» (О.Бондаренко, І. Федорович), а також працівники Національної поліції України (С. Максимов від Управління забезпечення прав людини, М. Гулевич – від Департаменту комунікації).

На початку розмови представники громадського сектору відзначили позитивні зрушення у роботі поліції: помітна взаємодія між підрозділами та з МВС при охороні порядку під час КиївПрайду. Якість роботи правоохоронців на інших масових заходах також покращилася, особливо з початку 2019 року.

Водночас, проблемою є трансформування найкращих практик у автономний алгоритм дій правоохоронців на всіх видах публічних заходів по всій країні.

Правозахисники зауважили, що важливо сформувати своєрідну «мапу» мирних зібрань для врахування всього комплексу небезпек. Важливо, щоб правоохоронці допомогли знайти відповіді на ряд питань:

  • Робота яких підрозділів пов’язана з мирними зібраннями?
  • Що можна/потрібно узгодити заздалегідь з організаторами публічних заходів?
  • Що відбувається за день до зібрання?
  • Яка кількість випадків побиття/нападів відбувалась у день заходу?
  • Що є об’єктом підвищеної уваги поліції у період перед та під час заходу?
  • Чи можна пов’язувати злочини, які відбувалися неподалік від місця проведення заходу із самим заходом?

Одним із питань, що обговорювалися під час зустрічі, була можливість, не очікуючи прийняття спеціального закону, розробити інструкцію для правоохоронних органів щодо дій під час охорони громадського порядку на публічних заходах. На думку працівників поліції, такий крок не має сенсу, оскільки розробка відповідного закону передбачена Планом заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року.

Друга частина зустрічі 10 травня 2019 року була присвячена діям правоохоронців щодо злочинів на ґрунті ненависті за ознакою СОГІ. На думку правозахисників є ряд аспектів, що впливають на ефективність розслідування гомофобних злочинів: певна частина інформації про обставини злочину втрачається у проміжок часу між його скоєнням та початком слідства; слідчі не можуть визначити зв’язок між заходом, що проходив напередодні і злочином тощо. Водночас працівники НПУ зауважили, що проблема із розслідуванням злочинів як таких, що вчинені на ґрунті ненависті, пов’язана з перевантаженістю працівників органу досудового розслідування та недостатнім кадровим потенціалом поліції.

Автори публікації запропонували свою допомогу у проведенні внутрішнього моніторингу діяльності поліції відповідно до розробленої методики.

На думку представників Національної поліції України, найкращим способом вплинути на ефективність дій правоохоронців у випадках атак на ЛГБТКІ-активістів під час публічних заходів та у ситуаціях злочинів на ґрунті ненависті за ознакою СОҐІ є просвітницька робота. Зокрема працівники поліції щомісяця проходять функціональну підготовку онлайн (освітній портал Нацполіції). Розроблені експертами алгоритми та рекомендації доцільно було б включити в перелік питань для опрацювання кожному з підрозділів. Для цього необхідно звернутись до відділу кадрового забезпечення та профільного заступника Голови Національної поліції України

Наприкінці зустрічі учасники висловили готовність продовжити співпрацю з метою покращення роботи правоохоронців у окреслених напрямках.

 

Обговорення проводилося Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках проекту «Протидія радикалізму і популізму, захист прав ЛГБТКІ спільноти, організацій та ініціативних груп, що працюють в сфері захисту прав ЛГБТКІ і протидії дискримінації, засобами освітніх та адвокаційних заходів» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: