Публікація

УГСПЛ взяла участь в обговоренні питань пост-конфліктного врегулювання та реінтеграції Донбасу

28 серпня 2018 року в Укрінформі відбувся круглий стіл на тему «Подолання наслідків російської агресії на Донбасі. Презентація результатів Всеукраїнського соціологічного дослідження громадської думки». У заході взяли участь представники Української Гельсінської спілки з прав людини Віталія Лебідь, юристка Центру стратегічних справ та Олексій Біда, керівник Центру документування.

Фото обкладинки: Укрінформ

У своєму виступі Віталія Лебідь приділила багато уваги головним етапам впровадження перехідного правосуддя в Україні: відновленню територіальної цілісності України, реінтеграції населення на тимчасово окупованих територій та амністії.

«Якщо звернутися до міжнародного права, то відповідно до положення Протоколу 2 Женевської конвенції, після конфлікту, держава повинна запровадити якомога ширшу амністію для осіб, які брали участь у конфлікті. Амністія – це звільнення від покарання, але від притягнення до відповідальності. Звісно, в даному аспекті не йдеться про вчинення злочинів проти людяності, воєнних злочинів та грубих порушень прав людини».

Віталія Лебідь також зауважила, що держава повинна виробити законодавче підґрунтя, правові підстави, для того, щоб провести усі необхідні процедури у постконфліктний період. У цьому контексті було згадано про проект закону «Про засади державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту», розроблений Українською Гельсінською спілкою з прав людини спільно з Офісом Омбудсмана, депутатами ВРУ, МінТОТ, партнерськими НУО. Документ, за словами представниці УГСПЛ, ґрунтується на тому, що держава повинна притягнути до політичної, кримінальної та іншої відповідальності осіб, які вчинили злочини.

Vitalia Lebid 2
Віталія Лебідь

Стосовно виборчих прав переселенців, Віталія Лебідь зауважила, що має місце дискримінація внутрішньо переміщених осіб у питаннях незабезпечення їхніх виборчих прав на місцевому рівні. «Усі міжнародні договори передбачають, що особи, які є переселенцями, повинні мати доступ до одного з головних політичних прав, а саме права вибору. УГСПЛ вже подала скаргу до Європейського суду з прав людини з даного питання і дана справа наразі перебуває на розгляді».

В свою чергу Олексій Біда запропонував присутнім поговорити саме про реінтеграцію населення, яка може початися уже зараз, не чекаючи звільнення цих територій. «Йдеться про те, щоб інтегрувати людей, щоб повернути їх в сторону України. Так чи інакше Україна дискримінує людей, які знаходяться на окупованій території: люди, які не отримують свої пенсії; люди, які повинні перетинати лінію розмежування для ідентифікації».

Він також зауважив, що є можливість розробити інструменти віддаленої ідентифікації, оскільки є люди, які не в змозі пересуватися на такі далекі відстані.

Олексій Біда

Водночас необхідно забезпечити доступ до освіти. «Наразі вже розроблені механізми отримання вищої освіти, тому тепер варто говорити про середньотехнічну освіту, яку люди не можуть отримати, виїжджаючи з непідконтрольних територій».

Нарешті, на  думку Олексія Біди потрібно також піднімати питання про розробку механізмів, що дозволять нам вже зараз реінтегрувати тих людей, які проживають на окупованих територіях – до соціуму України. Повернути їх в український контекст: освітній, інформаційний, соціальний, культурний, економічний, правовий.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: