Публікація

УГСПЛ взяла участь у вересневих «Містечках USAID» (фото)

У вересні 2018 року команда експертів УГСПЛ взяла участь в роботі «Містечка USAID» в  двох містах України (8-го вересня 2018 року у Миколаєві та 22-го вересня 2018 року у Краматорську) під час  святкування Дня міста. В «Містечку USAID» були представлені проекти та організації, які співпрацюють з Агентством США з міжнародного розвитку та втілюють проекти  у  територіальних громадах.  УГСПЛ презентувала програму «Реагування на порушення прав людини та посилення правової спроможності громадян та правозахисників в Україні» («Права людини в дії»), якій реалізується за підтримки USAID.

Під час роботи  Містечок USAID було організовано майданчик «Права людини в дії», на якому діяв пункт УГСПЛ. Мешканці Миколаєва та Краматорську мали змогу отримати інформацію щодо діяльності УГСПЛ, одержати базову інформацію з прав людини, дізнатись про успішні практики захисту прав та про діяльність Центру Документування порушень прав людини та воєнних злочинів. Також було презентовано звіти Центру Документування, інфографіку «Правосуддя перехідного періоду для  українського суспільства в умовах збройного конфлікту», звіти «Перехідне правосуддя: цивілізований інструмент вирішення конфлікту»,  «Історія одного міста. Мар’їнка: на лінії вогню», « Історія одного міста. Станиця Луганська: на лінії вогню»,  «Успішні історії мережі громадських приймалень УГСПЛ в 2016-2017 роках». Крім того,  Центром Документування було проведено  опитування  мешканців міст про потреби громадян, які постраждали внаслідок збройного конфлікту.

Юристом Херсонської спеціалізованої приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини зі справ Криму Віктором Вуйко (у Миколаєві) та юристкою громадської приймальні УГСПЛ Мариною Купріковою (у Краматорську) проводились  консультації, які стосувалися загальних проблем мешканців міста, консультації щодо проблем ВПО та постраждалих під час АТО (а саме, питань втраченого ВПО майна, пільг, соціальних гарантій учасникам АТО, можливості навчання у вищих навчальних закладах для дітей учасників АТО, оздоровлення, отримання землі, вирішення житлових проблем, працевлаштування). Основні запитання відвідувачів стосувалися видів допомоги, що надаються правозахисниками, та контактних даних щодо допомоги на місцях.

Стенд УГСПЛ під час Містечка USAID у Миколаєві.  (6 фото)

Юрист УГСПЛ Віктор Вуйко
Експерт УГСПЛ Валентина Потапова

Відвідувачам молодшого віку команда УГСПЛ пропонувала гру «Бінго», під час якої потрібно було як можна швидше знайти відповіді на 15 запитань, що стосуються розуміння прав людини. Діти та підлітки з великим задоволенням приймали участь в інтерактивному спілкуванні під час роботи майданчика що дозволило їм почати розуміти важливість прав людини. Під іншим кутом зору подивитися на улюблені книги про Гаррі Поттера. Зрозуміти, що маленькі чарівники Гаррі, Герміона і Рон боролися за права людини, звільняючи Доббі “з рабства”, протистояли приниженню людської гідності і диктату. Слід зазначити, що батьки з зацікавленням теж допомагали дітям. І це було лише спілкування з одного з питань гри правозахисного «Бінго».

У місті Миколаєв локацію УГСПЛ відвідала Світлана Гіль (заступник директора з виховної роботи Миколаївського юридичного ліцею) та Майя Юхимівна Варшавська (вчитель історії) з пропозицію про співпрацю в рамках програми «Розуміємо права людини».

Під час заходів усім бажаючим були роздані інформаційні буклеті УГСПЛ, програми USAID «Права людини в дії», програми РПЛ. Разом з іншим, у палатці УГСПЛ бажаючим, а головне вмотивованим людям роздавали спеціалізовану літературу – ці книжки були взяті та привезені на захід з книжкового фонду УГСПЛ (загалом близько 120 одиниць).

Стенд УГСПЛ під час Містечка USAID у Краматорську.  (6 фото)

Юрист УГСПЛ Марина Купрікова
Координатор Центру Документування УГСПЛ Олексій Біда

Участь у «Містечках USAID» є частиною адвокаційної та просвітницької роботи програми «Права людини в дії», що реалізується УГСПЛ, з метою просування та розповсюдження її основних напрацювань у різних регіонах України, а також підвищення інтересу українців до тематики прав людини.

Програма «Права людини в дії» бере регулярну участь у заході «Містечко USAID» та планує робити це й надалі.  Українська Гельсінська спілка з прав людини дякує колегам за чудову організацію і запрошення до участі.

Підготувала Валентина Потапова (УГСПЛ)

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAIDhttp://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: