Публікація

УГСПЛ взяла участь у круглому столі щодо міжнародно-правових наслідків військових дій на Сході та окупації Криму для довкілля України

15 листопада в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл «Міжнародно-правові аспекти наслідків військових дій на Сході України та окупації Криму для довкілля України».

Українську Гельсінську спілку з прав людини на заході представляли керівник аналітичного відділу Олег Мартиненко, аналітик Центру документування Сергій Мовчан та юрист Центру стратегічних справ Віталій Хекало.

1

Також у заході взяли участь представники Міністерства закордонних справ України, Міністерства екології та природних ресурсів України, українських та міжнародних неурядових організацій, Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, Прокуратури Автономної Республіки Крим та інші.

Під час засідання круглого столу були обговорені питання шкоди довкіллю, спричиненої внаслідок збройного конфлікту на Сході України і анексії та окупації Криму Російською Федерацією, відповідальності за завдану екологічну шкоду, звернення до органів державної влади України з приводу необхідності формулювання Консолідованої претензії Росії та включення до неї екологічної складової, впливу екологічної катастрофи на Сході України та анексії Криму на процес імплементації окремих положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сфері екологічної та енергетичної безпеки.

2

Тимур Короткий, Олексій Василюк (МБФ «Екологія-Право-Людина») та Ірина Лоїк (ОБСЄ) зауважили на тому, що шкода, завдана діями Російської Федерації не обмежується лише воєнними діями, та наголосили на важливості дослідження «На межі виживання: знищення довкілля під час збройного конфлікту на Сході України», здійсненого УГСПЛ.

Учасники круглого столу виробили рекомендації щодо застосування міжнародно-правових інструментів для притягнення Російської Федерації до міжнародної відповідальності за шкоду, спричинену довкіллю України, внаслідок російської агресії.

5

Також експерти зазначили, що вкрай необхідною є співпраця неурядових організацій, державних органів та експертного середовища у вирішенні обговорюваних проблемних питань.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: