Публікація

УГСПЛ взяла участь у «Фестивалі думок» в Сєвєродонецьку

8 вересеня 2018 року у Сєвєродонецьку вдруге відбувся «Фестиваль думок» («Фестиваль мнений»)

Організатори фестивалю – Благодійний фонд «Восток-СОС» та естонська організація  MTÜ Mondo – позиціюють його як відкриту платформу, що надає усім можливість висловитись. Протягом дня у Сєвєродонецьку на Луганщині відбулось близько 25 дискусій на соціально важливі теми, за участі більше 70 спікерів з України та країн ЄС. Під час тривалих спеціальних обговорень експерти та місцеві жителі обговорили низку тем щодо проблем суспільства, міста, освіти, реформ та дискусійних законодавчих ініціатив.

Чи чекає на Путіна Гааґа? Навіщо документувати воєнні злочини

Українська Гельсінська спілка з прав людини також взяла участь у декількох панелях. Більшість з них була пов’язана із проблематикою перехідного правосуддя (transitional justice). Олексій Біда, координатор Центру документування УГСПЛ, розповів про документування воєнних злочинів під час збройного конфлікту в контексті міжнародного гуманітарного права. Цю тему, включаючи екскурси у міжнародний досвід, представники УГСПЛ, «Восток-СОС» та DRA обговорили на панелі «Чи чекає на Путіна Гааґа? Навіщо документувати воєнні злочини».

Олексій Біда, координатор Центру документування УГСПЛ

Юлія Науменко, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ, разом з Анною Селезньовою, провідним юристом з житлових, земельних та майнових прав Норвезької ради у справах біженців, обговорили проблему компенсацію за зруйноване майно в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Українське законодавство є досить проблемним у питанні практичного механізму виплати компенсацій за житло, зруйноване російськими окупантами та їхніми сателітами-терористами. Юристки розповіли про статистику звернень постраждалих до органів державної влади та неурядових організацій, власну практику захисту прав таких людей, а також озвучили актуальні поради у подібних судових справах. Нагадаємо, що на сайті УГСПЛ опублікована інструкція щодо отримання компенсації за зруйноване житло внаслідок бойових дій.

У центрі – Юлія Науменко, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ

Примирення: капітуляція чи перемога?

Можливо, найбільшу кількість слухачів зібрала дискусія Примирення: капітуляція чи перемога? У ній УГСПЛ представила юристка Дар’я Свиридова. Обговорення полягало у визначенні правозахисною спільнотою того, чим є примирення для українського суспільства і як воно має бути для нього перемогою, а не загрозливою капітуляцією, враховуючи російську агресію та окупацію українських територій, а також внутрішню неузгодженість суспільно-політичного життя.  

Дар’я Свиридова, юристка УГСПЛ

Експерти УГСПЛ брали участь також і в обговоренні освітніх питань. Зокрема «Чи є школа територією прав людини?», «Чим наші школи схожі та до чого нам прагнути? Розмова з педагогом з Естонії» та «Як сучасна школа виховує громадян?»

Фестиваль також представив низку культурних та розважальних заходів для учасників та відвідувачів, зокрема для дітей та молоді, включаючи інтерактивні ігри, концерти та кінопокази. А спікери фестивалю змогли познайомитись із Сєвєродонецьком ще ближче завдяки екскурсії Вікторії Гуржій з Центру туризму та краєзнавства.

У центрі – Олександра Козорог, координаторка з формальної освіти УГСПЛ

Українська Гельсінська спілка з прав людини дякує колегам за чудову організацію і запрошення до участі у цікавих та актуальних дискусіях. Із радістю повернемось на Фестиваль знову і віримо, що скоро – вже на повністю деокупований Донбас.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: