Публікація

УГСПЛ визначила хто є „будяками року” в царині прав людини

Сьогодні, 8 грудня, на передодні відзначенння Міжнародного дня захисту прав людини, відбулось оприлюднення імен лауреатів щорічної антипремії утвердженною Українською Гельсінською спілкою з прав людини за найбрутальніші порушення прав людини “БУДЯК РОКУ-2006”.

Конкурсна комісія, відповідно до Регламенту, присутніми шістьма членами Правління УГСПЛ з дев’яти, одноголосно визначила чотирьох переможців у таких номінаціях:

1)  Генеральна Прокуратура України у номінації “Найбільш інформаційно закритий орган влади” через:

–  Наказ Генерального прокурора України №89 від 28.12.2002 «Перелік утворюваних у діяльності органів прокуратури України документів, що містять конфіденційну інформацію і яким надається гриф обмеження доступу «Для службового користування», що явно суперечить Конституції та закону про інформацію: на підставі цього наказу засекречується інформація про порушення прав і свобод, результати спеціальних перевірок та інша суспільно-важлива інформація;

–  Відсутній відкритий доступ до нормативних актів Прокуратури, а її акти чомусь не реєструються в Мін’юсті;

–  Найбільшу кількість відмов у отриманні інформації або нереагуванні на інформаційні запити – відповідно до даних моніторингу правозахисників.

2)  Державний департамент України з питань виконання покарань за бездіяльність та відсутність належної реакції на порушення прав ув’язнених через:

–  не впровадження незалежної системи розгляду скарг на порушення прав ув’язнених;

–  відсутність реакції на скарги щодо дій працівників Держдепартаменту: відповідно до отриманих даних, з 473 скарг, отриманих Департаментом у 2005 році та за 6 місяців 2006 року, в результаті так званої перевірки не підтвердилися факти по ЖОДНІЙ скарзі;

–  відсутність належної реакції на численні випадки групового самогубства, що відбулися протягом 2006 року;

–  значну кількість скарг від засуджених щодо катувань, жорстокого та нелюдського поводження з ув’язненими;

–  утворення спеціальних збройних загонів з метою забезпечення порядку в місцях позбавлення волі, щодо яких отримано численні скарги у безпричинному використанні ними насильства щодо ув’язнених.

3)  Служба Безпеки України та Прокуратура України за незаконну депортацію 14 лютого 11 узбеків-шукачів притулку з України до Узбекистану, в наслідок чого усі вони були засуджені на строк від 3 до 13 років позбавлення волі за участь в Андіжанських подіях. Порушення законодавства України та декількох міжнародних договорів констатували Міністерство юстиції України, Урядова делегація США в ОБСЄ, Міжнародні правозахисні організації: Міжнародна Гельсінська Федерація за права людини, Міжнародна Амністія та Human Rights Watch, а також українські правозахисники. Не зважаючи на це, винні залишилися не покараними й надалі вказують на правомірність своїх дій.

4)  Прокуратура м. Алчевська Луганської області за систематичну та найбільш показову бездіяльність у випадку порушення прав людини через багаторазові відмови проводити належне розслідування фактів катування та жорстокого поводження в міліції щодо Дроніва Дмитра Івановича. По цій справі Прокуратура 6 раз закривала кримінальну справу і двіччі це рішення було скасовано в судовому порядку. При цьому так не було допитано його як жертву злочину.

Антипремія „Будяк року-2006” була заснована Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ) і присуджується установам або особам за найбільш ганебне та небезпечне порушення прав людини та основних свобод. Право номінувати на отримання антипремії належить усім фізичним чи юридичним особам. Номінування відбувається шляхом подання заявки до Оргкомітету, єдиною умовою є – заявка не має бути анонімною. Рішення про присудження премії приймається Конкурсною комісією, яка складається з членів Правління УГСПЛ. Перед тим, як прийняти рішення інформація в заявках ретельно перевіряється.

Відзначення лауреатів в цьому році відбулось вперше. Результати оголосили Голова Правління УГСПЛ Євген Захаров та Виконавчий директор УГСПЛ Володмимр Яворський. Лауреати отримають символічну гілку будяка, грамоту Лауреата, з якої можна буде дізнатись за що саме була присуджена антипремія, та звіт про дотримання прав в Україні за останні два роки, що був підготовлений УГСПЛ.

Також правозахисники розказали про найбільш типові та кричущі порушення прав людини в Україні, які були зафіксовані останнім часом. Серед таких: підвищення тарифів на послуги ЖКГ, що порушує соціально-економічні права людини, зріст ксенофобії, якій останнім часом набуває загрозливих обертів особливо на сході країни, а також дискримінация на релігійному та міжетнічному грунті, що також спостерігається на сході країни. 

На вручення антипремії “Будяк року-2006” були подані наступні заявки:

Від Яворського Володимира Михайловича на Службу Безпеки України та Прокуратуру України за депортацію 11 шукачів притулку 14 лютого 2006 року doc-file (36.864 kb)

 

Від Гройсмана Дмитра Леонідовича на Державний департамент України з питань виконання покарань. Заявка подавалась на відзначення суцільної бездіяльності ДДВП щодо ефективного розслідування фактів порушення прав ув‘язнених в Україні.doc-file (27.648 kb)

 

Від Гройсмана Дмитра Леонідовича на Міністерство охорони здоров‘я України за кричущі та поширені порушення права споживачів медичних послуг (паціентів) на приватність; за умисну бездіяльність щодо невиконання судових рішень.doc-file (28.16 kb)

 

Від Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я на суддю Апеляційного суду Херсонської області Іванищука Анатолія Петровича за дії щодо придушення свободи вираження поглядів.doc-file (39.424 kb)

 

Від Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я на Апеляційний суд Херсонської області за дії щодо придушення свободи вираження поглядівdoc-file (33.792 kb)

 

Від Романова Романа на Генеральну Прокуратуру України, як на найбільш інформаційно закритий орган владиdoc-file (27.648 kb)

 

Від Романова Романа на МАУП за ксенофобію, поширення інформації, що принижує національну гідністьdoc-file (27.136 kb)

 

Від Романова Романа на Начальника ГУМВС України у м.Києві за грубе порушення права на свободу мирних зібрань doc-file (28.16 kb)

 

Від Козирєва Миколи Кузьмича на Прокуратуру г. Алчевска Луганскої області за бездіяльність у випадку порушення прав людиниdoc-file (44.544 kb)

 

Від Ісмаілова Айдера Різановіча на прокурора АРК Шевчука В.В. за бездіяльність у випадку порушення прав людини index.php?id=1165576522

 

Від Ісмаілова Айдера Різановіча на Вищий адміністративний суд Україні та на суддю Горбатюк С.О. за найнебезпечнішу законодавчу ініціативу в галузі прав людини та за бездіяльність у випадку порушення прав людини index.php?id=1165578464

 

Від Ісмаілова Айдера Різановіча на Місцевий суд Залізнодорожного району міста Сімферополя та на суддю Уржумову Н.В. за найбрутальніше втручання в право на приватність та за найнебезпечнішу законодавчу ініціативу в галузі прав людини index.php?id=1165578978

 

Вікторія Онищенко

УГСПЛ

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: