Публікація

УГСПЛ виступила співорганізатором сайд-івенту по системі протидії катуванням в Україні на OSCE HDIM 2018 у Варшаві

17 вересня у Варшаві на OSCE HDIM 2018 пройшов сайд-івент по системі протидії катуванням в Україні, де УГСПЛ виступили співорганізаторами разом з іншими організаціями Ініціативи Zero torture.

Ніколай Полозов, Маргаріта Тарасова, Євген Крапивін та Тетяна Печончик у Варшаві

Ключові моменти зафіксовані на сайд-івенті.

Після 2014 року Україна розпочала реформи у сфері кримінальної юстиції. Проте катування все ще майже не розслідуються. Щороку до суду доходять не більше 3% таких справ.

Водночас Україна за допомогою громадянського суспільства розвиває ініціативи для протидії катуванням: національний превентивний механізм, електронний облік затриманих, процесуальне інтерв’ю тощо.

Державне бюро розслідувань, яке взяло на себе розслідування усіх злочинів правоохоронців, ніяк не може запрацювати. При цьому незрозуміло, як бюро подужає усі свої завдання, зважаючи що його штатна чисельність 1500 осіб проти майже 300 000 в інших правоохоронних органах.

В окупованому Криму катування стали інструментом репресій та залякування. Найчастіше тортури застосовують одразу після затримання співробітники ФСБ або Центру протидії екстремізму.

Жодні незалежні моніторингові механізми на півострові не працюють. Спостережні комісії, які начебто мають попереджати катування, є насправді фейковими утвореннями, що імітують громадський контроль.

Україна повинна продовжувати реформи, формувати нульову толерантність до катувань серед посадовців, а також фіксувати інформацію про катування, в тому числі у Криму.

Фото та інформація Центр інформації про права людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: