Публікація

УГСПЛ випустила «неправильний» буклет. Чиновники сердяться

Сьогодні до офісу Української Гельсінської спілки зателефонував вельми цікавий чоловік. Розмову він почав з того, що попросив проконсультувати, чи є в законодавстві визначення конкретних мирних зібрань. Наприклад, що таке мітинг, пікет і т.п.

Отримавши негативну відповідь, він почав скаржитися на те, що останнім часом в його місті дуже багато всіляких мирних зібрань. А тут ще УГСПЛ зі своїми освітніми матеріалами. І розпочався у нас наступний діалог (цитую не дослівно, проте зміст намагаюся передати точно).

– Уявляєте, казав він, вони начиталися вашого буклету , і тепер направляють нам повідомлення поштою, і кажуть що вони мають право на зібрання. І громадські і релігійні організації

– А що власне вони порушують, спробувала дізнатися я в невідомого

– Ну як що? Сьогодні одні, завтра інші. Всім захочеться збиратися, ходити!

– І що?

Ну як це і що? Незрозуміло навіщо ви буклет роздаєте. Завтра сектанти будуть ходити, трансексуали!

– Ну, якщо вам не подобається щось, як представнику органу місцевого самоврядування (я ж правильно кажу?), ви ж можете оскаржити в суді проведення мирних зібраннь.

– І будемо оскаржувати!

– А можна вас попросити представитися?

– Навіщо? Яке воно має значення? Але буклет ви неправильний підготували.

Ми попрощалися. А я подумала, як би засмутився чиновник, якби дізнався, що таких от «неправильних» буклетів, які пояснюють громадянам їх права – вже 10*. І планується розробка нових.

*Нагадаю, що Українська Гельсінська спілка з прав людини випустила серію буклетів, призначених для швидкої консультації громадян з таких актуальних питань як свобода мирних зібрань, права при затриманні та арешті, пільги багатодітним сім’ям та ін. (повний перелік та зміст ви можете знайти тут: /index.php?r=a1b19 ).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: