Публікація

УГСПЛ вдруге взяла участь у Національній правозахисній НЕконференції

9 грудня у Києві вдруге розпочала роботу Національна правозахисна НЕконференція, що зібрала представників низки правозахисних організацій, уряду та громадськості.

Перша панель під назвою «Підсумки року та нові виклики правам людини в Україні та світі» була присвячена загальним питанням розвитку прав і свобод людини у світі й Україні зокрема. Її доповідачі презентували дослідження «Що українці знають і думають про права людини». Звіт став результатом співпраці Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Центру інформації про права людини та Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва за підтримки ПРООН в Україні. У дослідженні, зокрема, було показано, які цінності є головними для прав людини на думку українців, та представлено регіональний зріз даного опитування.

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко
Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Світлана Колишко, координатор проекту ПРООН «Зміцнення потенціалу офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини», зазначила, що дослідження було як холодний душ, втім воно є важливим, адже дозволяє зрозуміти нам як діяти надалі. Така реакція, за словами координатора, була викликана даними які показують, що доволі значна частина українців (30,3%) готова поступитися своїми правами та свободами в обмін на добробут, а 54% опитаних громадян ніколи не намагалися захищати свої права. Також, на думку 28% опитаних,  ЗМІ виявилися найбільш ефективним засобом захисту власних прав. 

IMG_4609

Світлана Колишко вважає, що такі цифри є дуже небезпечними, адже люди мають говорити про порушення їхніх прав. З іншого боку, як зазначає координатор, спостерігається недовіра до правоохоронної системи. Окрім того, у експертів викликають занепокоєння дані щодо високої частини українців, котрі готові підтримати дискримінацію певних груп людей.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик стурбована тим, що значна частина українського суспільства слабко знайома з діяльністю правозахисних організацій.

У показі презентації також взяли участь виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко та заступниця голови правління Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова, яка виступила зі вступним словом.

IMG_4583
Олександра Романцова

Також у перший день НЕконференції був презентований конкурс «CivilPitch: фільми громадської активності» від Goethe-Institut в Україніж та Docudays UA.

Матеріал підготвлено у рамках навчальної практики студентів в Українській Гельсінській спілці з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: