Публікація

УГСПЛ стала повноправним членом Міжнародної Гельсінської Федерації за права людини

На щорічних загальних зборах членів Міжнародної Гельсінської Федерації за права людини, що проходила в місті Софія (Болгарія) з 16 по 19 листопада цього року, Українська Гельсінська спілка з прав людини одноголосно набула статусу повноправного члена цієї поважної міжнародної правозахисної організації.

До цього часу, УГСПЛ мала статус співпрацюючого комітету, котрий отримала восени 2004 року.

Міжнародна Гельсінська Федерація за права людини – це міжнародна правозахисна організація, що була утворена у 1982 році за ініціативи Гельсінських комітетів Австрії, Бельгії, Канади, Франції, Нідерландів Норвегії, Швеції та США. Зараз до Федерації входять 44 організації з різних країн світу.

Під час щорічної асамблеї МГФ цього року правозахисники обговорили проблеми дотримання прав людини в регіоні ОБСЄ, проблеми порушення прав людини при боротьбі з тероризмом та інші важливі проблеми.

Крім того, було обговорено плани спільних дій Федерації. Зокрема, особливою увагою наступного року стане питання захисту правозахисників в країнах СНД. Особливо ця тема є болючою в Білорусі, Росії, Узбекистані, Туркменістані та інших країнах, де правозахисні організації на межі закриття, а їхні працівники систематично зазнають тиску від правоохоронних органів.

УГСПЛ в рамках цього міжнародного проекту з наступного року також почне слідкувати за порушеннями прав правозахисників в Україні.

Також на асамблеї обговорювалось й питання визначення місця проведення наступної Асамблеї МГФ. На сьогодні два міста конкурують і мають практично рівні шанси: Гельсінкі та Київ. Остаточно, місце проведення наступного зібрання правозахисників країн ОБСЄ буде визначено у лютому-березні 2007 року на засіданні виконавчого комітету МГФ.

Володимир Яворський

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: