Публікація

УГСПЛ спільно з партнерами презентувала звіт про військову підтримку «ДНР» та «ЛНР» з боку Росії

31 травня 2018 року у Києві відбулась прес-конференція з нагоди презентації звіту УГСПЛ «Збройний конфлікт: військова підтримка незаконних військових формувань «ДНР» та «ЛНР» з боку Російської Федерації»

Зі звітом можна ознайомитись за посиланням на нашому сайті

Спікерами виступили юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Віталія Лебідь, експерт Центру документування УГСПЛ Сергій Мовчан, директор Міжнародного центру дослідження проблем безпеки, співавтор звіту Олександр Кореньков, а також ведучий радіо “Армія FM”, волонтер дослідницької групи «Центр вивчення повстанських рухів», співавтор звіту Артем Конопкін.

DSC_2149
Сергій Мовчан, експерт Центру документування УГСПЛ

Українська Гельсінська спілка з прав людини, маючи з 2014 року досвід збору доказів вчинення воєнних злочинів та підготувавши декілька подань до Міжнародного кримінального суду, обґрунтувала власне бачення визнання ролі Російської Федерації у конфлікті, спираючись на практику Європейського суду з прав людини. Одним з компонентів процесу доказування є встановлення факту здійснення військової підтримки т. зв. «ДНР»/«ЛНР» через постачання їм зброї та безпосередню участь збройних сил РФ, організацію і планування військових операцій представниками РФ.

DSC_2178
Артем Конопкін, волонтер дослідницької групи «Центр вивчення повстанських рухів», співавтор звіту

Спікери акцентували увагу на участі в конфлікті не лише російської регулярної армії, але й приватних воєнних кoмпаній з території РФ: «РСБ-Групп», «МАР», «АТК-ГРУПП», «Slavonic Corps Limited», група “Вагнер”, “ENOT CORP”, “Cossacks”. В зону конфлікту потрапляє також велика кількість сучасної зброї та техніки виключно російського виробництва –  танки Т-72Б3, Т-90, бронетранспортери БТР-82АМ. А в цілому за 3 роки конфлікту РФ більш ніж у 10 разів збільшила кількість озброєння, яке було відправлено на Донбас.

DSC_2182
Олександр Кореньков, директор Міжнародного центру дослідження проблем безпеки, співавтор звіту

З червня 2014 по листопад 2016 років на території України була зафіксована присутність військовослужбовців з 75 військових частин та формувань збройних сил та інших силових структур РФ. Експертам вдалося ідентифікувати військовослужбовців сухопутних військ (45 військових частин), повітрянодесантних військ (12 військових частин), спецпідрозділів Головного управління  Генерального штабу РФ (7 спеціальних підрозділів), військово-морського флоту (4 частини), Національної гвардії (5 підрозділів) та повітряно-космічних сил.

DSC_2170
Віталія Лебідь, юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ

Відео прес-конференції з прес-центру Главкома:

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: