Публікація

УГСПЛ разом з БО «Легалайф-Україна» презентували дослідження «Вплив збройного конфлікту на Сході України на працівниць комерційного сексу» (фото)

23 січня 2020 року в приміщенні в ІА «Главком» відбулася Презентація дослідження УГСПЛ: «Вплив збройного конфлікту на Сході України на працівниць комерційного сексу». Дослідження було опрацьоване Центром Документування УГСПЛ разом з БО «Легалайф-Україна».

Дослідження доступне за посиланням

Центр Документування УГСПЛ на протязі останніх 4-х років стежить за впливом та фіксує наслідки  збройного конфлікту на Сході України на життя громадян України в сфері дотримання прав людини.

#ачотамвпресцентріглавкома 23 січня 2020 в пресцентрі Главкому Презентація дослідження УГСПЛ: «Вплив збройного конфлікту на Сході України на працівниць комерційного сексу». Запрошені гості: Олексій Біда – координатор Центру Документування УГСПЛ; Юлія Павлик – аналітикиня Центру Документування УГСПЛ; Наталія Ісаєва – директорка БО “Легалайф-Україна”; Наталія Дорофєєва – координаторка БО “Легалайф-Україна”. У збройному конфлікті стрімко послаблюються наявні механізми захисту осіб, які надають сексуальні послуги. Навіть для тих, хто практикував комерційний секс до початку конфлікту як спосіб заробітку, надання сексуальних послуг військовим у конфлікті є значно небезпечнішим, ніж цивільним особам у мирний час. Водночас навряд чи можливо викорінити комерційний секс у регулярних арміях, так само як неможливо викорінити його і в мирному житті. Це явище потребує досліджень з метою встановлення його характеру та масштабів загроз, з якими стикаються секс-працівниці і працівники, визначення можливостей для підвищення їхньої захищеності та скорочення найбільш нетерпимих проявів секс-бізнесу (торгівля людьми, примусова проституція, дитяча проституція, тощо) в умовах збройного конфлікту.

Gepostet von Главком am Donnerstag, 23. Januar 2020

Олексій Біда (УГСПЛ)

У вступному слові координатор Центру Документування УГСПЛ Олексій Біда зазначив: «У збройному конфлікті стрімко послаблюються наявні механізми захисту осіб, які надають сексуальні послуги. Навіть для тих, хто практикував комерційний секс до початку конфлікту як спосіб заробітку, надання сексуальних послуг військовим у конфлікті є значно небезпечнішим, ніж цивільним особам у мирний час. Водночас навряд чи можливо викорінити комерційний секс у регулярних арміях, так само як неможливо викорінити його і в мирному житті. Це явище потребує досліджень з метою встановлення його характеру та масштабів загроз, з якими стикаються секс-працівниці і працівники, визначення можливостей для підвищення їхньої захищеності та скорочення найбільш нетерпимих проявів секс-бізнесу (торгівля людьми, примусова проституція, дитяча проституція, тощо) в умовах збройного конфлікту».

Юлія Павлик (УГСПЛ)

Аналітикиня Центру Документування УГСПЛ Юлія Павлик ознайомила присутніх із головними статистичними даними дослідження, яке проводилося в основному серед секс-працівниць Маріуполя та Слов’янська та подякувала БО «Легалайф-Україна» за допомогу в організації опитування.

“Ми припускаємо, що зібрані дані з об’єктивних причин не відобразили картини повною мірою через складнодоступність вибірки, стигматизовану тему. Однак це не може слугувати аргументом для ігнорування цієї проблематики”, – зауважила  Юлія Павлик.

Наталія Дорофєєва (БО “Легалайф-України”)

Координаторка БО «Легалайф-Україна» Наталія Дорофєєва зазначила, що загалом дані дослідження «сірої зони» збігаються із даними дослідження БО «Легалайф-Україна» яке проводилось у 2017 році на підконтрольній уряду території. Це означає, що збройний конфлікт не вплинув суттєво на зростання обсягів секс-праці в регіоні – відзначено зріст в кілька процентів. І це є досить неочікуваний результат.

Головними висновками в обох дослідженнях є:

  1. Головним поштовхом для занять секс-працею є загальна бідність та відсутність надії на поліпшення матеріального становища.
  2. Відзначено низький рівень заробітку. Більшість секс-працівниць заробляє 3-5 тис. гривень на місяць.
  3. Відзначено низький рівень освіти серед секс-працівників. До 20% секс-працівників не мають закінченої початкової освіти.
  4. Відзначено високій рівень стигми та самостигми щодо секс-працівниць та серед секс-працівниць, що заважає в доступі до медичної допомоги, юридичної допомоги та в відстоюванні прав людини.
Наталія Ісаєва (БО “Легалайф-Україна”)

Директорка БО «Легалайф-Україна» Наталія Ісаєва зазначила, що криміналізація секс-праці разом зі стигматизацією значно погіршує стан з доступом до медичної допомоги, юридичної допомоги та в відстоюванні прав людини серед секс-працівників.

Також вона відзначила, що однім із наслідків збройного конфлікту на Сході України є зростання обсягів секс-праці поза «сірою зоною», адже в дослідженні БО «Легалайф-Україна» відзначені численні факти переходу до секс-праці з боку жінок-ВПО, що в багатьох випадках обумовлене важкими умовами життя, бідністю та незадовільним рівнем опіки щодо ВПО з боку держави.

Це дослідження стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Також УГСПЛ надає інформаційну та організаційну підтримку адвокаційним діям з захисту прав людини секс-працівників в Україні в рамках проекту «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: