Публікація

УГСПЛ продовжує роботу з реформування Законодавства в сфері захисту прав вразливих груп

4 жовтня 2019 року за участі виконавчого директора УГСПЛ Олександра Павліченка та експерта з Законотворчої діяльності УГСПЛ Олени Семьоркіної відбулася нарада Робочої групи з підготовки пропозицій щодо перегляду Таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу, затверджених Наказом МОЗ України № 188 від 01.08.2000, яка відбулась 4 жовтня 2019 року.

На нараді обговорювались питання наркополітики та, зокрема, продовження просування питання збільшення розмірів окремих речовин, включених до Таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів, наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу.

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ: «На цьому засіданні ми провели загальний аудит стану з криміналізацією наркотичних речовин з ціллю перегляду розмірів. На нашу думку фокус зусиль правоохоронних органів по боротьбі з наркоманією треба перенести з наркозалежних людей, яким на наш погляд в першу чергу потрібна медична допомога, на торговців наркотичними засобами».

Активізація зусиль по просуванню змін до наказу МОЗ України № 188 обумовлена небезпекою непропорційного посилення кримінального переслідування для наркозалежних людей, яка підвищується у зв’язку з набранням чинності 1 січня 2020 року змін до ч.1.ст. 309 Кримінального кодексу України, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Учасники засідання нагадали, що зміни до Наказу МОЗ України від 01.08.2000 № 188 були розроблені ДУ “Український моніторінговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України” та подані від МОЗ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції. Проте, внаслідок зміни складу Уряду України були повернуті МОЗ для погодження з новопризначеним Міністром охорони здоров’я.

На засіданні було визнано доцільним застосування ряду адвокаційних заходів для спонукання Міністерства охорони здоров’я продовження реалізації зобов’язань в сфері протидії поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), зокрема, через виведення наркозалежних людей з-під дії кримінального закону та охоплення їх належною медичною допомогою.

Робоча група з підготовки пропозицій щодо перегляду Таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу, затверджених Наказом МОЗ України № 188 від 01.08.2000, була утворена рішенням Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу 23 травня 2019 року.

Завданнями Робочої групи визначено:

  1. Сприяння реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2013 р. № 735-р, та Плану заходів на 2019-2020 роки з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 р. № 56-р;
  2. Підготовка та внесення Національній раді, відповідно до примітки до статті 44 Кодексу України про адміністративні правопорушення та примітки до статті 305 Кримінального кодексу України, пропозицій щодо перегляду Таблиць розмірів невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу, затверджених Наказом МОЗ України №188 від 01.08.2000 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 серпня 2000 р. за №512/4733);
  3. Аналіз реальних ризиків для наркозалежних людей та програм з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу за наслідками імплементації змін до ч.1.ст. 309 Кримінального кодексу України, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (№7279-д), прийнятим Верховною Радою України 22.11.2018, а також за наслідками імплементації інших проектів нормативно-правових актів та прийнятих нормативно-правових актів;
  4. Сприяння підготовці обґрунтування перегляду Таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД,представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: