Публікація

УГСПЛ презентувало дослідження «Освітнє поле на тимчасово окупованих територіях України (2014-2019 рр.)»

26 лютого Українська Гельсінська спілка з прав людини в Криму презентувала інформаційно-аналітичне дослідження  «Освітнє поле на тимчасово окупованих територіях України (2014-2019 рр.)». Також учасниці заходу: Валентина Потапова, координаторка освітнього напрямку УГСПЛ; Олена Халімон, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим та Віра Іванчук, аналітикиня VoxUkraine обговорили тему: «10% українських дітей вчиться в окупації: чи залишаться вони для держави лише «похибкою вимірювання»?

Під час презентації дослідження Валентина Потапова, координаторка освітнього напрямку УГСПЛ, зазначила, що основна мета аналітичного документу – вивчення становища у сфері формальної і неформальної освіти на непідконтрольних Україні територіях, а також аналіз кількісних і якісних показників реалізації культурних та соціально-економічних прав дітей і молоді на цих територіях.

Дослідження виявило низку проблем, пов’язаних зі збереженням української громадянської ідентичності на тимчасово окупованих територіях:

  1. Відсутність державного моніторингу та офіційних даних щодо кількісних показників освітнього поля тимчасово окупованого Криму і частини Донецької та Луганської областей.
  2. Збільшення кількості учнів, які не мають сертифікації за рівнями навчання Національної рамки кваліфікацій і втрачають зв’язок з освітнім полем України.
  3. Знищення громадянської і національної ідентичності через освітні інституції. Аналіз процесів, спрямованих на знищення української громадянської ідентичності на тимчасово окупованих територіях, вказує на наявність двох тотожних напрямів: українська мова і українська література, історія України та інші предмети українознавчого циклу на тимчасово окупованих територіях не викладаються або є факультативними, а навчальні програми відрізняються від українських стандартів; основним напрямом в освітній сфері у сфері політики щодо дітей і молоді стала мілітаризація.

Для вирішення вищевказаних проблем були озвучені рекомендації для відповідних державних органів:

  • розробити державну стратегію реінтеграції дітей та молоді з тимчасово окупованих територій;
  • створити міжвідомчу робочу групу при МОН з залученням громадських організацій з метою вирішення проблемних питань, з якими стикаються мешканці тимчасово окупованих територій у сфері освіти, включаючи питання «нострифікації» освітніх документів про здобуття базової та повної загальної середньої освіти дітей з тимчасово окупованої території;
  • запровадити спрощений порядок отримання документів державного зразка про загальну середню освіту дітей з тимчасово окупованих територій та ряд інших.

Аналітикиня VoxUkraine Віра Іванчук представила основні висновки звіту «Оцінка імплементації державної політики підтримки абітурієнтів з Криму та ОРДЛО під час вступу до університетів України»:

  1. Більше 20 тисяч учнів щороку закінчують школу на окупованих територіях. Лише близько 10 % з них вступають в українські вищі заклади.
  2. Діти з ТОТ здебільшого вступали до університетів в областях, які розташовані недалеко від лінії зіткнення: Харківська, Донецька, Луганська, та університетів Києва.
  3. Рівень підготовки студентів з окупованих територій, судячи з їхніх оцінок за вступні іспити, суттєво не відрізняється від підготовки студентів з інших регіонів.
  4. Підготовка до вступу, іспити, поїздки вимагають суттєвих зусиль та коштів: опитаним студентам проїзд та проживання під час вступу коштували 15-25 тисяч гривень.

«Ми рекомендуємо державі створити абітурієнтам, що вступають за спрощеною процедурою, можливість приїжджати до незалежних освітніх центрів, які розташовані поблизу КППВ на підконтрольній території, і там складати незалежні іспити, які були б аналогом ЗНО і які перевіряв би комп’ютер, а не люди, щоб уникнути суб’єктивного фактору», – підсумувала експертка.

Остання спікерка Олена Халімон присвятила свій виступ висвітленню роботи Представництва Президента України в АР Крим ППУ щодо боротьби з мілітарізацією та знищенням української ідентичності у дітей та молоді на ТОТ. «Ми підготували список з дванадцяти осіб, які в Криму здійснюю активну мілітаризацію освітнього простору та знищують національну ідентичність дітей – громадян України: від так званих кримських «міністрів» до вчителів шкіл. Ми поширили цей список, щоб привернути увагу до проблеми, а також попередити фігурантів списку, що ми фіксуємо всі їх дії, які є злочином», – наголосила представниця державного органу.

Закінчуючи захід, Валентина Потопава емоційно зазначила: «Україні потрібна стратегія щодо дітей та молоді на окупованих територіях, де буде моніторинг, вирішення питання їх адаптації та інтеграції. Діти на ТОТ мають відчути, що Україна ні на мить про них не забувала всі ці сім років, і що для цих дітей відкриті всі двері: чи хочуть вони вчитися, чи працювати чи бути митцями у вільній Україні».

Відеозапис заходу

 

Цей захід проводиться завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: