Публікація

УГСПЛ представила у Конституційному суді правову позицію щодо розслідування злочинів слідчими органів ДКВС

Представники УГСПЛ Михайло Тарахкало та Віталія Лебідь взяли участь у засідання Конституційного суду України у справі щодо ефективності розслідування злочинів слідчими органами Державної кримінально-виконавчої служби України.

22 червня 2017 року Конституційний суд почав розгляд справи за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини шостої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України.

фото
Михайло Тарахкало та Віталія Лебідь

Представники Української Гельсінської спілки з прав людини були залучені Конституційним судом до розгляду справи.

Експерти УГСПЛ підготували правову позицію (amicus curiaeщодо конституційності частини шостої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України.

Спілка вважає, що вказане положення законодавства призводить до інституційної залежності слідчих органів та порушує вимоги Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод щодо незалежності органів розслідування та відповідно призведе до неефективності розслідування злочинів та  порушення Україною, взятих на себе міжнародних обов’язків. Разом з тим, положення Конституції України ґрунтуються на європейських цінностях та європейській конституційній традиції, і тому рівень захисту встановлених прав повинен співпадати із відповідними гарантіями, визначеними у Конвенції.

Таким чином, зазначене положення кримінального процесуального законодавства порушує конституційні права, а саме обов’язок провести ефективне розслідування, який випливає із положень частини першої і другої статті 27 та частини другої статті 28 Конституції; звужує існуючий обсяг прав людини в порушення частини третьої статті 22 Конституції, а також порушує принцип верховенства права, гарантований частиною першою статті 8 Конституції.

Під час усного слухання у Конституційному суді України 22 червня 2017 року було заслухано позицію сторін провадження та залучених сторін. За результатами слухання було оголошено перерву у судовому засіданні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: