Публікація

УГСПЛ представила доповіді перед представниками Комітету Міністрів Ради Європи

24 листопада 2017 року Віталія Лебідь, юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини, презентувала дві доповіді перед представниками Комітету Міністрів Ради Європи.

Захід відбувся у Палаці Європи м. Стасбург і проходив у форматі брифінгу, організованого Європейською мережею з імплементації (European Implementation Network), у якому взяли участь близько тридцяти представників від країн-членів Ради Європи.

DPY1G97XcAATjc7

Питання, які розглядалися під час брифінгу, стосувалися виконання Україною заходів загального характеру. Це питання щодо структурних та системних проблем, таких як застосування катування поліцією та неефективне розслідування таких випадків (рішення ЄСПЛ у справах Каверзін/Афанасьєв проти України), а також погані умови утримання в’язнів та відсутність ефективних засобів захисту (рішення ЄСПЛ у справах Невмержицький/Яковенко проти України). У грудні 2017 року Комітет Міністрів вчергове буде розглядати результативність вжитих Урядом України заходів, які направлені на боротьбу із зазначеними порушеннями.

За оцінкою УГСПЛ, випадки катування правоохоронними органами трапляються досить часто. Головною причиною таких порушень є безкарність за такі злочини. Розслідування поганого поводження із затриманими досі проводиться органами прокуратури, що за рішенням ЄСПЛ є неефективним засобом захисту. Україна невиправдано затримує процедуру формування Державного Бюро розслідування, яке має стати незалежним органом проведення ефективних розслідувань злочинів, скоєних правоохоронцями. Більше того, повинна бути створена система виплати компенсацій за такі правопорушення, яка наразі не діє.

DPYxxAzWkAAA8xN

Щодо умов утримання осіб у місцях попереднього ув’язнення та в установах пенітенціарної системи, варто зазначити, що у більшості випадків такі умови не відповідають міжнародним стандартам та є такими, що принижують людську гідність. Підтвердженням неналежних умов утримання є звіти Комітету проти катувань (за результатами візиту до України у листопаді 2016 року) та Національного превентивного механізму (Моніторинг місць несвободи: 2016 рік). Головними заходами для викорінення таких порушень мають бути, в першу чергу, ухвалення відповідного законодавства та створення механізмів ефективного захисту для ув’язнених осіб, який дозволяв би затриманим швидко та конфіденційно повідомляти про випадки порушень до незалежного органу для відповідного реагування.

Незважаючи на те, що запущено процес реформування системи пенітенціарних установ та є деякі законодавчі напрацювання у сфері створення ефективних засобів захисту, ці заходи досі не дали результат і реалізуються надто повільно.

Таким чином, Україна на разі не виконала заходи загального характеру у процесі імплементації рішень ЄСПЛ у групі справ Каверзін/Афанасьєв та Невмержицький/Яковенко, тому подальший контроль Комітету Міністрів є необхідним.

23926243_10155376523462968_3785374434539604266_o (2)
Друга зліва – юрист УГСПЛ Віталія Лебідь

У зв’язку з цим, УГСПЛ надала низку рекомендацій, направлених на остаточне вирішення вищезазначених проблем. З доповідями можна ознайомися за посиланнями:

  1. UHHRU Submission to the Committee of the Ministry of the Council of Europe as to Combatting and Investigating Ill-Treatment by the Police and Staff of Penitenciary Facilities.
  2. UHHRU Submission to the Committee of the Ministry of the Council of Europe as to Creation of the Adequate Conditions of Detention in Pre-Trial Detention Centers and Penitentiary Establishments and Establishment of Effective Remedies.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: