Публікація

УГСПЛ підготувала рекомендації з правосуддя перехідного періоду для української влади

25 травня 2016 року в Міністерстві юстиції України відбувся міжнародний круглий стіл «Перспективи застосування правосуддя перехідного періоду в Україні» за участю широкого кола науковців, представників органів влади та неурядових організацій.

Учасники круглого столу констатували, що Україна знаходиться у складній ситуації подолання наслідків авторитарного минулого та одночасно – розв’язання соціальних проблем в умовах збройного конфлікту. З огляду на це Україна потребує здійснення ефективних сучасних реформ для забезпечення стабільного та захищеного правом життя власних громадян.

Враховуючи, що оптимальним підходом для реалізації таких реформ є імплементація принципів правосуддя перехідного періоду у практику державного управління, учасники міжнародного круглого столу вважають за необхідне представити Президенту та Уряду України наступні рекомендації для подальшого розгляду.

«Рекомендації

міжнародного круглого столу «Перспективи застосування правосуддя перехідного періоду в Україні»

  1. Ініціювати на рівні провідних наукових установ аналіз світового досвіду з одночасною оцінкою потреб та ключових проблем України, що потребують розробки національного підходу до імплементації принципів правосуддя перехідного періоду.
  2. Здійснити оцінку наявності елементів правосуддя перехідного періоду, імплементованих в сучасну діяльність органів влади України, а також оцінити ресурси та програми, що можуть бути залучені до їх подальшого розвитку в рамках внутрішньої політики держави.
  3. Продовжити реформування правоохоронної та судової систем з фокусом на можливе запровадження так званих гібридних судових механізмів, зокрема, гібридних судів із законодавчо закріпленою процедурою залучення до їх складу іноземних суддів.
  4. Підтримати ініціативи громадянського суспільства у сфері документування воєнних злочинів та порушень міжнародного гуманітарного права, надаючи необхідне сприяння неурядовим організаціям та органам влади у створенні національної бази злочинів та порушень прав людини, вчинених в ході збройного конфлікту. Зокрема, враховуючи висновки та рекомендації, викладені у дослідженні «Тотальна безкарність в зоні АТО: розслідування вбивств та зникнень» (УГСПЛ, 2016).
  5. Звернути увагу на необхідність забезпечення якості процесу та механізмів досудового розслідування з тим, аби особи, винні у вчиненні воєнних злочинів, не могли уникнути переслідування, передбаченого законодавством.
  6. Визначити на рівні правоохоронної та судової системи необхідність єдиних підходів щодо визнання осіб, постраждалих від подій на сході України, жертвами збройного конфлікту, забезпечивши жертвам збройного конфлікту ефективні національні компенсаторні засоби правового захисту.
  7. Ініціювати на рівні вищих судових інстанцій проведення узагальнень судової практики у справах, пов’язаних із збройним конфліктом, з метою вироблення єдиної позиції держави для зазначеної категорії справ.

 

Цей міжнародний круглий стіл є частиною базового дослідження із застосування правосуддя перехідного періоду в Україні, яке впроваджується в рамках проекту USAID «Права людини в дії», який виконує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.
Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: