Публікація

УГСПЛ перевіріла Олексіївську виправну колонію №25 у Харкові

6 грудня 2019 року юрист УГСПЛ Володимир Глущенко здійснив моніторинговий візит до Олексіївської виправної колонії №25 (ОВК-25) у місті Харків з метою виявлення проблем із умовами утримання засуджених, що складають цільову групу, та з лікуванням.

Державна установа «Олексіївська виправна колонія (№ 25)» – це колонія середнього рівня безпеки (для утримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі). Перешкоджання в доступі до установи не було. Установа має репутацію такої, де системно порушуються права людини. ВК № 25 розташована в місті Харкові, у центрі житлового масиву Олексіївка.

Медична частина має досить сучасний вигляд, до якої далеко навіть більшості цивільних державних лікарень. Завідувач медичної частини засвідчив, що частина забезпечується ліками, але зазначив, що деякі ліки все одно необхідні. У колонії наявні два флюрографи та інше сучасне обладнання. Проте було дивно, коли монітори близько 12 години завітали до палати санітарної частини, де перебували засуджені, всі вдавали, що міцно сплять. Котрі не спали, повідомили, що лікування проходить добре, всі ліки є у наявності, жодних претензій немає. Проте монітори помітили, що до палати перед ними забіг так званий «днювальний» (помічник адміністрації).

В ОВК-25 на обліку перебуває 56 засуджених з ВІЛ інфекцією. Як практично у всіх установах виконання покарання, медична частина установи має нестачу лікарів.

Під час візиту моніторів у медичній частині перебувало 10 засуджених.

Планове наповнення колонії – 900 осіб. На момент візиту в установі утримувалося 856 засуджених , серед яких працюючих –  460.

Після обходу території ОВК-25, промислової зони та спілкування з засудженими, які перебувають на лікуванні, монітори зазначили наступні системні порушення, які вимагають виправлення:

  1. Через некомплект медичних працівників, засуджені не отримують належного лікування у медчастині ОВК-25, потрібно усунути некомплект медичних працівників.
  2. Забезпечити працюючих на шкідливому виробництві засуджених індивідуальними засобами захисту, не для «перевіряючих», а кожного дня.
  3. Зменшити тиск на засуджених через так званих помічників адміністрації, на кшалт армійського вишколу. Забезпечити дієтичне харчування по медичним показникам.
  4. Заключити трудові договори з усіма працюючими на виробництві.
  5. Має бути запроваджена належна політика залучення до роботи на добровільній основі, через збільшення замовлень для виробничих можливостей колонії, а види роботи мають бути більш диверсифіковані та сприяти підвищенню кваліфікації засуджених.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: