Публікація

УГСПЛ передала депутатам Верховної Ради інформацію про активістів під загрозою

Виконавчий директор Гельсінської спілки Олександр Павліченко зустрівся з п’ятьма народними депутатами та передав їм інформацію про громадських активістів, які звернулися за юридичним захистом у громадські приймальні УГСПЛ протягом останніх трьох місяців та обговорив з парламентаріями ідеї законопроектів, які можуть допомогти зменшити загрозу громадянському суспільству

Текст та фото – Олег Шинкаренко

За період з 1 липня 2018 по 29 жовтня 2018 до мережі приймалень УГСПЛ звернулися 212 активістів, які зазнали переслідувань та погроз. Найбільша кількість звернень (120) зареєстрована у Донецькій області, 42 – у Київській, 21 – у Дніпровській. Крім того, юристи Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) підтримують в судах близько двох десятків справ щодо нападів на громадських активістів або спроб перешкоджання їхній діяльності. Олександр Павліченко передав народним депутатам Світлані Заліщук, Сергію Лещенку, Мустафі Найєму та Олені Сотник звіт зі статистикою атак на громадських активістів та деякими персональними історіями нападів і переслідувань.
В розмові виконавчого директора УГСПЛ та депутатів Верховної Ради йшлося про необхідність зменшення тиску на активістів, зокрема, шляхів скасування Закону про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції” (№6172), який широко відомий як “закон про електронне декларування для антикорупційних активістів”. Цей закон може стати додатковим важелем впливу на діяльність антикорупціонерів і навіть стати інструментом для їхнього переслідування.
Крім того, Олександр Павліченко закликав депутатів запобігти можливому ухваленню законопроекту “про іноземних агентів”, який може бути внесений на розгляд у парламент. Ця законодавча норма під виглядом нібито боротьби із російським впливом може також бути використана для тиску на активістів. Розмовляли також про можливі норми щодо збільшення покарання за напад на активістів та журналістів.
Виконавчий директор УГСПЛ домовився із народними депутатами щодо спільного прес-брифінгу, який відбудеться у Верховній Раді найближчим часом. На нього будуть запрошені також і представники Коаліції на захист громадянського суспільства.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: