Публікація

УГСПЛ організувала тренінг з захисту прав ЛЖВ для юристів під назвою “Підвищення спроможності спільнот у захисті прав людини”

4-5 квітня 2019 року відбувся тренінг УГСПЛ “Підвищення спроможності спільнот у захисті прав людини” для юристів мережі громадських приймалень УГСПЛ та мережі партнерських організацій, які працюють в сфері захисту прав ЛЖВ та вразливих верств населення в контексті протидії викликам епідемії ВІЛ/СНІД.

Метою навчання під час тренінгу був розвиток умінь та навичок учасників з захисту прав ЛЖВ та вразливих верств населення в контексті протидії викликам епідемії ВІЛ/СНІД.

Завдання тренінгу:

  • ознайомити учасників із особливостями захисту прав ЛЖВ та вразливих верств населення, механізмами доступу до АРТ та ЗПТ у контексті поширення епідемії ВІЛ/СНІД;
  • надати знання щодо національного законодавства, яке регулює забезпечення прав людей, яких торкнулася епідемія ВІЛ/СНІД та які знаходяться під ризиком зараження ВІЛ;
  • ознайомити учасників з національною судовою практикою та практикою Європейського Суду щодо у випадках порушення прав ЛЖВ та вразливих верств населення;
  • опрацювати форми взаємодії з державними та недержавними організаціями в системі надання комплексної допомоги постраждалим особам;
Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко під час тренінгу

У заході були задіяні експерти та тренери:

Олександр Павліченко – виконавчий директор Української Гельсінської спілки за прав людини, експерт.

Айгуль Муканова –  координатор регіональної мережі правової допомоги з питань ВІЛ/СНІД, експерт.

Наталія Козаренко –  заступник  керівника департаменту «Правова допомога» УГСПЛ, координатор мережі громадський приймалень УГСПЛ.

Олег Несінов адвокат, експерт з питань захисту прав ВІЛ-позитивних осіб та осіб з наркотичною залежністю.

Василь Мельнічук – адвокат Харківської правозахисної групи, який співпрацює з Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Серед головних тем які обговорювалися слід зазначити:

Національна судова практика в питаннях медицини. Відмова в медичній допомозі, недостатня медична допомога або лікарська помилка. (А. Муканова)

Стратегічні судові справи захисту прав ЛЖВ. Застосування правила 39 Регламенту Суду. (А.Муканова).

Поняття  конфіденційної інформації. Розповсюдження інформації щодо ВІЛ-статусу, наркотичної залежності, сексуальної орієнтації, доведення, оцінка моральної шкоди та матеріального збитку. Відповідне національне законодавство та практика. (О. Павліченко)

Доступ до інформації про пацієнта (доступ про інформації про себе), засоби захисту інформації вразливого характеру. (О. Павліченко)

Досудові механізми захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД та туберкульозом. Звернення до Уповноваженого ВР з прав людини. (О. Павліченко)

Взаємодія з соціальними службами, Центрами ВІЛ/СНІД, наркоцентрами та ТБ-лікарнями. ВІЛ-сервісні організації, спільноти.  Налагодження постійної комунікації, переадресація, досвід співпраці, обмін досвідом (Н. Козаренко).

 

Сергій Мовчан (УГСПЛ)

Відгук учасника тренінгу, юриста УГСПЛ Сергія Мовчана:

“Дуже цікавий і пізнавальний тренінг! Сподобалася якість проведення тренінгу, викладення тем тренінгу, вміння тренерів встановити контакт, учасники отримали велику кількість надзвичайно корисної інформації. Однак хотілося б, щоб більше уваги було приділено практичній складовій, оскільки майже всі присутні вже певний час практикують у даній сфері.”

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: