Публікація

УГСПЛ надала КСУ правову позицію щодо конституційності змін ст. 12 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації»

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини вважають, що державні обмеження, накладені на релігійні організації Законом України №2662-VIII, порушують свободу віросповідання в Україні.

20 грудня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон України №2662-VIII «Про внесення зміни до статті 12 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України» (далі – закон №2662-VIII). 49 народних депутатів вважають такі зміни неконституційними, тож звернулися з поданням до Конституційного Суду України, який, у свою чергу, попросив УГСПЛ висловити свою правову позицію.

Проаналізувавши закон №2662-VIII, експерти УГСПЛ дійшли висновку, що цей нормативно-правовий акт не відповідає ані Конституції України, ані міжнародним договорам у сфері захисту прав людини. Зокрема, норми закону не відповідають положенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, Загальної декларації прав людини щодо питання захисту права на свободу віросповідання.

«У законі передбачена примусова перереєстрація та зміна назви релігійної організації, але вона не відповідає легітимній меті та є непропорційним втручанням  у свободу віросповідання», – зазначено у правовій позиції УГСПЛ. Парламентарі, приймаючи відповідні зміни жодним чином не аргументували необхідність внесення змін до чинного законодавства у частині перейменування релігійних організацій. Більше того, на думку експертів, оскаржувані зміни у законі не були сформульовані з достатньою точністю як того вимагає Конвенція.

Також закон №2662-VIII суперечить стандартам Європейського суду з прав людини, адже з його рішень випливає, що державні обмеження реєстрації або дотримання організаційно-правової форми релігійних громад є порушенням свободи віросповідання.

Відповідну правову позицію УГСПЛ уже направила до Конституційного Суду України.

Правову позицію підготували в рамках Програми USAID «Права людини в дії», яка здійснюється Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук:https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: