Публікація

УГСПЛ: «Мета – подолати стигматизацію ЛЖВ, хворих на СНІД та туберкульоз, а також вразливих до ВІЛ груп»

10 квітня 2018 року у Києві відбулась спільна прес-конференція УГСПЛ, ХПГ та Мережі ЛЖВ, присвячена розширенню безоплатної правової допомоги та запобіганню стигматизації людей хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз, а також пов’язаних вразливих груп населення

Відсутність доступу до правосуддя та порушення права на справедливий суд в Україні – серйозна проблема. Особливо це стосується людей, що живуть з ВІЛ, хворих на СНІД та туберкульоз, а також уразливих до ВІЛ-інфекції ключових спільнот. Відповідно до законодавства ЛЖВ та наркозалежні не мають права на безоплатну правову допомогу у державних центрах. Відповідно, наразі таку допомогу вони можуть отримати в мережі громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини у 10 містах. Учасники прес-конференції у Главкомі розповіли про цілі, можливості та перспективи спільної роботі по захисту прав цих категорій населення.

Представники УГСПЛ та Мережі ЛЖВ
Представники УГСПЛ, ХПГ та Мережі ЛЖВ

Член координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД Дмитро Шерембей заявив, що співпраця з УГСПЛ є дуже важливою для Мережі, яка нараховує більше 16 тисяч членів по всій Україні. За його словами, можливості Мережі дозволяють надавати послуги більше, ніж 150 тисячам клієнтів на рік. Це люди, хворі на ВІЛ/CНІД та туберкульоз, а також категорії осіб, вразливі до ВІЛ-інфекції.

«Тепер наші клієнти отримують такого захисника, якого ми до цього ніколи не мали, – сказав Дмитро Шерембей. – Для нашої організації – це юридичний крок вперед з точки зору просування правового інтересу тих людей, яких ми представляємо». Також він відмітив, що відтепер юридичні кейси клієнтів Мережі можуть бути вирішені не лише на національному рівні, але й на міжнародному.

Дмитро Шерембей
Дмитро Шерембей, член координаційної ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ

Більше півтори тисячі працівників Мережі збирають дані про правопорушення в Україні. А нині права людей, що належать до вразливих категорій, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією буде представляти УГСПЛ. Дмитро Шерембей переконаний, що судові перемоги будуть важливі не лише у сенсі справедливості, але й будуть корисні для суспільства у контексті захисту прав цих людей нарівні з іншими.

За словами виконавчого директора УГСПЛ Олександра Павліченка, цей проект передбачає подолання дуже непростої і вагомої проблеми, перед якою стоїть сьогодні українське суспільство – стигматизації людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, туберкульозом, супутніми захворюваннями, а також вразливих груп, які є під загрозою зараження.

павліченкоглавком1
Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ

Він заявив, що вже сьогодні, спільно з Харківською правозахисною групою, Спілка працює із конкретними випадками у цій тематиці. «Ця тема не є новою для обох організацій, – сказав Олександр Павліченко. – Ми маємо в своїй практиці вже численні випадки надання допомоги особам, які під час або відбування покарання, або під час неотримання медичної допомоги – зверталися за допомогою і не завжди отримували її належним, адекватним чином, і це ставало приводом для втручання юристів, адвокатів, які супроводжували конкретні справи». Він наголосив, що зокрема є справи, які мають рішення, ухвалене Європейським судом з прав людини, та стали прецедентами.

Координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ Наталя Козаренко розповіла у яких українських містах хворі на ВІЛ/СНІД та туберкульоз, а також пов’язані групи ризику – можуть отримати безоплатну правову допомогу. Вона зазначила, що від початку роботи проекту до громадських приймалень УГСПЛ звернулись більше двадцяти людей з різними напрямками цієї проблематики.

Наталя Козаренко, координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ
Наталя Козаренко, координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ

«Також передбачено, що ми будемо вишукувати ті справи, які можуть змінити ситуацію в Україні з дотриманням прав людини, і проводити так званий стратегічний захист з підтримкою звернення до Європейського суду у разі потреби», – наголосила Наталя Козаренко.

Євген Захаров зазначив, що Харківська правозахисна група, яка є партнером УГСПЛ у проекті, займається цією проблематикою досить давно. «Наш багаторічний досвід захисту в кримінальних справах представників цих вразливих груп показує, що левова частка їх засуджено несправедливо – це масове системне порушення прав людини», – зазначив директор ХПГ.

захаровстршглавком1
Євген Захаров, директор ХПГ

Євген Захаров розповів про мережу правової допомоги для людей, хворих на ВІЛ/СНІД, туберкульоз, а також уразливих до захворювання спільнот, зокрема наркозалежних, яку правозахисні організації почали розбудовувати у 2012 році. ХПГ опікувалась цією мережею з 2013 року. Євген Захаров зазначив, що приймальні УГСПЛ будуть працювати саме в тих областях, де вже налагоджена робота мережі, для прямого зв’язку з адвокатами. Він наголосив, що адвокати, які співпрацюють з мережею, брали участь більше ніж у 500 справах, багато з яких виграно.

Повне відео трансляції з фейсбук-сторінки ІА «Главком» можна переглянути нижче:

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: