Публікація

УГСПЛ ініціювала експертну дискусію: «Проблематика безпеки мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+. Причини та наслідки»

25 лютого 2021 року УГСПЛ зорганізувала експертну дискусію «Проблематика безпеки мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+. Причини та наслідки». Підчас заходу було презентовано пілотне дослідження «Безпека мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+: проблеми комунікації між організаторами, поліцією та органами місцевого самоврядування» та Довідник символів ненависті.

За спостереженням правозахисного ЛГБТКІ+ Центру «Наш світ», кількість випадків перешкоджання проведенню мирних зібрань, а також нападів на ЛГБТКІ+-центри, заходи або окремих активістів останніми роками зростає. У 2017 році монітори організації зафіксували 8 таких випадків, у 2018 році – 19 кейсів, а в 2019 році – 24 напади. Крім цього, характерним явищем для мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+ у 2019 році стали так звані «сафарі» у виконанні праворадикальних організацій до та після заходів у Києві, Харкові та Одесі – 36 випадків застосування фізичного насильства. Тож, небезпечність проведення мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+ або за участю представників цієї спільноти є очевидною. При цьому, ситуація в інших містах, де ЛГБТКІ+ намагаються проявляти свою активність, не відрізняється.

Головна причина ситуації, що склалася – постійна стигматизація спільноти ЛГБТКІ+, яка призвела до проблем у комунікації з правоохоронними органами, владою та громадою міст у регіонах. Кожна з них має свої особливості.

Виступ Сергія Перникози (Асоціація УМДПЛ)

Підчас виступів учасників робочої групи з проведення моніторингу ефективності забезпечення належної безпеки мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+ Максима Петрова (УГСПЛ), Ганни Литвинової (ГО «Інсайт»), Сергея Перникози (Асоціація УМДПЛ) та Михайло Лебідя (ГО “Правозахисна ініціатива”) була зафіксована проблема низького рівня комунікації між Національною поліцією України та регіональними громадськими ЛГБТКІ+ організаціями, а також практично повна відсутність комунікації представників ОМС щодо обговорення будь-яких активностей із представниками ГО по темі ЛГБТКІ+.

На заході були представлені рекомендації щодо налагодження комунікації для усіх сторін, причетних до забезпечення безпеки під час мирних зібрань по темі ЛГБТКІ+, які знаходяться на сторінках пілотного дослідження «Безпека мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+: проблеми комунікації між організаторами, поліцією та органами місцевого самоврядування». Повний перелік рекомендацій знаходиться у дослідженні за посиланням.

Також на заході були представлені підсумки моніторингу освітніх програм закладів вищої освіти системи МВС України щодо викладання тем прав людини, недискримінації та злочинів на ґрунті ненависті.

Максим Петров та Валентина Потапова (УГСПЛ)

Валентина Потапова, керівниця освітнього напрямку УГСПЛ:

«Попри певну формальну відповідність окремих освітніх програм закладів вищої освіти стандартам, нами виявлено відсутність забезпечення здобуття навіть наявних компетентностей, які дуже приблизно охоплюють тему прав і свобод людини, наявним переліком освітніх компонентів (навчальними дисциплінами).

Своєї чергою, відповідність закладів вищої освіти вимогам законодавства (щодо викладння міжнародних та національних стандартів забезпечення прав і свобод людини та засад недискримінації та толерантності) майже цілком проігноровано або зведено до формального відтворення окремих положень законодавства.

На нашу думку, проаналізовані освітні програми закладів вищої освіти та стандарти вищої освіти не відповідають принципам забезпечення якості освіти. Освітні програми та й стандарти вищої освіти не дають змоги майбутнім правоохоронцям здобути компетентності щодо знання міжнародних та національних стандартів забезпечення прав і свобод людини та засад недискримінації та толерантності, як того вимагає Кваліфікаційна характеристика професії 5162 “Поліцейський” та інше законодавство України».

Додатковою темою експертного обговорення була презентація Довідника УГСПЛ щодо символів ненависті. У цьому документі наведені визначення ключових понять, дотичних до символіки ненависті; дається загальна характеристика та пояснюється походження як груп символів, так і окремих знаків. Довідник також містить інформацію про світовий та український контексти використання символів. Окрема увага приділена поясненню причин віднесення наведених у документі знаків та символів до символіки ненависті.

Мирослав Грінберг, голова Правління ГО Київський освітній центр “Простір толерантності”: «Метою створення Довідника є підвищення поінформованості цільових груп щодо значення знаків та символів, які мають зв’язок з правоекстремістською або націоналістичною ідеологією. Їх наявність на місці злочину може свідчити про мотив нетерпимості. Матеріал розрахований на осіб, що постраждали або можуть постраждати від злочинів на ґрунті ненависті, представників поліції, правозахисників і громадських активістів, адвокатів та журналістів».

Інформаційний доробок Довідника УГСПЛ щодо символів ненависті також наявний у базі даних порталу Reporting Radicalism 

Пілотне дослідження «Безпека мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+: проблеми комунікації між організаторами, поліцією та органами місцевого самоврядування» Українська Гельсінська спілка з прав людини провела спільно з Асоціацією УМДПЛ, ГО «Правозахисна ініціатива» і ГО «Інсайт» за підтримки Freedom House в Україні.

Захід проведено за підтримки Freedom House в Україні.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: