Публікація

УГСПЛ: «Феномен стихійних ромських поселень має шанс на позитивне вирішення лише за умови координованих дій усіх органів, спільно з підтримкою НУО»

24 квітня 2019 року круглий стіл в офісі Уповноваженого ВРУ з прав людини зібрав експертів міжнародних та неурядових організацій, органів влади, дотичних до вирішення проблем ромського населення України.

Представник Уповноваженого Оксана Філіпішина запропонувала для обговорення результати 48 моніторингових візитів фахівців Секретаріату до 6 областей з метою вивчення проблем ромських громад. На жаль, моніторинг констатував наявність сталих системних проблем: дискримінація ромів при наданні доступу до послуг в сфері освіти, охорони здоров’я, соціальної підтримки, працевлаштування. Стосовно ромів продовжує залишатися актуальною загроза вчинення широкого спектру протиправних дій – від мови ворожнечі до злочинів на грунті ненависті.

Прикладом останнього фактору ризику може слугувати випадок із стихійним ромським поселенням у м. Києві, яке було знищено псевдоактивістами попри поліцейські заходи.

Саме ця подія стала однією з причин, яка ініціювала розробку Алгоритмів Дій влади у разі виявлення стихійних ромських поселень під час сезонної трудової міграції. Цю роботу очолила Міжвідомча робоча група при МВС України, а дещо згодом – більш вузька та спеціалізована робоча група за участю Секретаріату Уповноваженого з прав людини, Нац.поліції, Міністерства культури. Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), за підтримки проекту МФ “Відродження”, увійшла до цієї роботи, запропонувавши власну візію щодо допомоги ромським громадам.

Сергій Пономарьов, керівник Ромської програми МФ “Відродження” та Олег Мартиненко, аналітик УГСПЛ, презентували досить широкий підхід до проблеми стихійний поселень, акцентувавши увагу на її соціальній природі. Саме через останню обставину спроби вирішувати аналогічні проблеми здебільше поліцейськими заходами не можуть надати позитивного ефекту. Феномен стихійних ромських поселень має шанс на позитивне вирішення лише за умови координованих дій усіх органів, спільно з підтримкою НУО.

Олег Мартиненко, керівник аналітичного напряму УГСПЛ

Аналізуючи напрацюваня Нац.поліції та Офісу Уповноваженого, Олег Мартиненко заохотив представників міністерств надати посильну експертну підтримку: “Перша робоча зустріч, організована нами для працівників управлінь КМДА, показала готовність представників влади шукати можливості для забезпечення мінімума соціальних сервісів: елекропостачання, питної води, гігієничних послуг, правової та соціальної підтримки.”

Учасники круглого столу дійшли згоди щодо можливості не лише завершити алгоритми дій у вигляді нормативного акту, але й спробувати розвинути їх на національному рівні у рамках Концепції взаємодії органів влади з ромськими громадами України.

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

фото ВВС

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: