Публікація

УГСПЛ долучилася до презентації Пам’ятки з безпеки публічних заходів для ЛГБТКІ+ активістів та союзників

Протягом 2020-го року команда Freedom House спільно з Ганною Литвиновою з команди «Інсайт» працювала над алгоритмами для навчання та підтримки організаторів публічних заходів на ЛГБТКІ+ та гендерну тематику, з метою ефективного запобігання та сприяння вирішенню питань, пов’язаних із загрозами безпеки. 12 березня 2021 року була презентована Пам’ятка з безпеки публічних заходів для ЛГБТКІ+ активістів та союзників.

Онлайн-презентацію пам’ятки було організовано Freedom House в УкраїніІнсайтУкраїнською Гельсінською спілкою з прав людини та Центром прав людини ZMINA.

Пам’ятка містить кращі практики, практичні директиви та рекомендації щодо організації публічного заходу чи мирного зібрання на ЛГБТКІ+- та гендерну тематику в українському контексті. Максим Петров, менеджер проєктів Української Гельсінської спілки з прав людини вказує на те, що: «Ця пам’ятка мала би бути настільною книгою для всіх, хто планує організовувати захід, тому що там доволі детально прописані усі компоненти» та рекомендації, сформульовані відповідно до висновків дослідження про комунікацію щодо безпеки мирних зібрань на ЛГБТ+ тематику між організаторами, поліцією та органами місцевого самоврядування.

«Цей алгоритм був створений більше для тих, хто взагалі немає досвіду в організації публічних заходів», – зі слів Ганни Литвинової, юристки громадської організації «Інсайт». Документ базується на знаннях правозахисників та правозахисниць, які мають досвід ефективної організації безпечних публічних подій на гендерну та ЛГБТКІ+ тематику та взаємодії з правоохоронними органами та органами місцевого самоврядування. Ця пам’ятка стане у нагоді усім, хто планує організувати публічну подію про права ЛГБТКІ+ і не знає, з чого почати, коли йдеться про безпеку. Цей документ містить короткий словник, а також п’ять базових алгоритмів для організації публічної події різного формату та масштабу.

Пам’ятка з безпеки публічних заходів для ЛГБТКІ+ активістів та союзників знаходиться за посиланням

На жаль, згідно зі звітом декількох українських громадських організацій за 2020 рік, найризикованішим видом діяльності правозахисників та громадських активістів залишається захист прав ЛГБТКІ+ в Україні. Людмила Янкіна, керівниця проєктів в команді ZMINA. Центр прав людини відзначає: «Ця пам’ятка – про превенцію, щоб не допустити ще більшої кількості жертв».

Ця пам’ятка стане у нагоді всім, хто планує організувати публічну подію про права ЛГБТКІ+ і не знає, з чого почати, коли йдеться про безпеку.

Джерело: Freedom House в Україні

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: