Публікація

УГСПЛ буде захищати права хворого на туберкульоз довічно ув’язненого в Європейському суді з прав людини

В січні 2019 року юрист УГСПЛ Вікторія Петрук підготувала скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо захисту прав хворого на туберкульоз довічно ув’язненого. 27 березня 2019 року скарга була прийнята ЄСПЛ до розгляду.

На початку 2019 року до Громадської приймальні УГСПЛ в місті Києві звернувся Максим Заремба, адвокат засудженого до довічного позбавлення волі хворого на туберкульоз громадянина Ж. Адвокат разом із підзахисним зверталися до національних судів із проханням перерахувати трирічний період, який клієнт відбув в СІЗО з моменту винесення вироку проти нього до моменту його переведення до виправної колонії,  по закону № 838-VIII «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» (так званому закону «Савченко») – тобто зарахувати цей строк по формулі «день перебування в СІЗО за два дні відбування покарання».

Суди, які розглядали клопотання засудженого, відмовились робити такий перерахунок. Адвокат просив допомоги УГСПЛ звернутися в цьому зв’язку до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Не лише у справі клієнта, а й у інших аналогічних справах суди відмовляють у перерахунку періоду перебування засудженого в СІЗО з моменту винесення вироку до переведення засудженого до місця відбування покарання. Хоча у пояснювальній записці до закону № 838-VIII було наголошено на тому, що умови перебування затриманих осіб в слідчих ізоляторах є неналежними. Камери, в яких утримують людей, часто переповнені та не відповідають мінімальним санітарним вимогам. Загальновідомим є і той факт, що умови відбування покарання осіб, визнаних винними, у виправних колоніях різних рівнів безпеки є кращими, ніж умови утримання в слідчих ізоляторах, де перебувають особи, які тільки підозрюються у скоєнні правопорушення. Таким чином, у справі очікувалось, що ЄСПЛ зверне увагу на проблему та винесе рішення в цьому зв’язку.

Вікторія Петрук

Вікторія Петрук (юрист УГСПЛ): «Таких справ безліч. Хоча у відповідному законі прямо не передбачена можливість зарахування перебування в СІЗО по формулі «день за два» після набуття вироком законної сили, ми намагались звернути увагу ЄСПЛ на те, що становище людей, які очікують вироку в СІЗО, нічим не краще становища тих людей, які з різних причин утримуються в СІЗО після вироку.

Але ця ситуація особлива, адже мова йде про людину, засуджену до довічного позбавлення волі. Як відомо, на даний момент єдина можливість дострокового звільнення для «довічників» – це звернутися до Президента із клопотанням про помилування. У скарзі ми акцентували увагу на тому, що якби суди застосували “закон Савченко” і зарахували строк відбування покарання, проведений у СІЗО після набрання вироком законної сили по формулі “день за два”, то на три роки б наблизили можливість для нашого клієнта звернутися із клопотанням про помилування – фактично, єдиною можливістю дострокового звільнення для пана Ж.»

У лютому 2019 року юрист УГСПЛ разом із адвокатом громадянина Ж. підготувала скаргу до Європейського суду з прав людини. 27 березня 2019 року з ЄСПЛ прийшло підтвердження прийняття скарги до розгляду.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: