Публікація

У Вільнюсі відбувся семінар для адвокатів та суддів, присвячений механізмам захисту прав людини в системі ООН

З 8 по 10 грудня 2017 року у Білоруському домі прав людини ім. Бориса Звозького (Вільнюс, Литва) відбувся навчальний візит «Індивідуальні звернення до КПЧ та інші механізми захисту прав людини в системі ООН». 

Семінар був проведений у рамках співпраці Української Гельсінської спілки з прав людини, Освітнього дому прав людини в Чернігові та Білоруського дому прав людини ім. Бориса Звозького. Захід відбувся завдяки підтримці Фонду домів прав людини.

У заході взяли участь слухачі навчального курсу «Стандарти прав людини у практиці адвокатів та суддів». Програма візиту включала в себе лекції експертів, практичні заняття та дискусії з тем «Правові можливості звернення в Комітет з прав людини», «Правила прийнятності та питання комунікації індивідуальних звернень в КПЛ», «Імплементація рішень КПЛ: досвід Литовської Республіки» та інші.

1

Експертами семінару були:

Аніта Тримайлова, співробітник секретаріату Управління Верховного комісара ООН з прав людини;

Олександр Вашкевич, експерт ILIA, професор, Академічний департамент права Європейського гуманітарного університету;

Наталя Кутузова, випускниця ILIA, правозахисниця, Center Equal Rights Expertise, Інститут філософії Національної академії наук Республіки Білорусь.

Програма візиту, крім лекцій експертів, включала відвідання Конституційного суду Литовської Республіки, відвідання музею жертв геноциду, дискусії та неформальне спілкування.

2

Як зазначив один з учасників візиту, адвокат Валерій Нечаєв, «ми довідалися про ще один ефективний міжнародний механізм захисту прав людини (КПЧ), побудували якісну та просту модель системи статутних та договірних органів ООН, систему всіх Договорів, протоколів, конвенцій та Пакту – як вони взаємодіють, як приймаються, які існують органи (Комітети, спецдоповідачі тощо), за допомогою яких можливо реалізувати положення міжнародних актів та захисту прав та свобод. Нарешті ми довідалися про те, що робити, коли ЄСПЛ визнав скаргу неприйнятною. З іншими курсантами ми ділимось інформацією про можливість подання заяв до КПЧ, спілкування з спецдоповідачами, як брати участь в нормотворчій роботі через написання докладів до ООН і як застосовувати письмові рішення КПЧ (“погляди”) в своїй практичній діяльності. Організаторам окремий респект, особисто від мене – всім +5 до Карми!».

3

Олександр Кравець, суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, член Правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України також поділився враженням від поїздки: «величезне спасибі за організацію і прийом в Білоруському домі прав людини, з великим задоволенням провів кілька днів у Вільнюсі в оточенні однодумців, котрі, як і я, сповідують принцип верховенства права і стоять на захисті прав людини. Завдяки заходу вдалося дізнатися про новий для мене механізм. Особливо корисним було дізнатися про загальні зауваження, які можливо використовувати в мотивуванні судових рішень, і механізм звернення до спеціального доповідача. У зв’язку з цим, за результатом семінару була створена група по зверненню до спеціального доповідача для захисту незалежності суддів в Україні».

4

5

Навчальний курс «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів» є унікальною освітньою програмою Української Гельсінської спілки з прав  людини. Загальною метою курсу є сприяння дотриманню та захисту прав і свобод людини в Україні, імплементації міжнародних стандартів прав людини в національну правову систему через посилення професійного потенціалу практикуючих судових юристів. Більше про курс на сайті http://hrs-course.helsinki.org.ua/

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: