Публікація

У Сумах обговорювали практичний досвід захисту прав людини

24 березня в Сумах відбувся круглий стіл, запланований до Міжнародного дня права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв.

Провели захід представники громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у Сумській області та студентська юридична клініка «PROGESTO», що діє на базі Навчально-наукового інституту права СумДу. Крім того на круглому столі були присутні місцеві громадські діячі, студенти, представники внутрішньо-переміщених осіб, журналісти.

IMG_7223

IMG_7150

Україна, як і низка інших країн, є підписантом  Європейської конвенції  із захисту прав людини і основоположних свобод. Цей міжнародний документ має на меті неповторення подій Другої світової війни. Нині права людини охоплюють практично усі аспекти повсякденного життя, вимиваючи чіткість основоположних норм. І це розмивання робить неможливим для держави надати відповідні права. Тож Сумські борці за права людей зібралися на круглий стіл, щоб озвучити проблеми захисту прав і свобод на локальному рівні та випрацювати шляхи їх рішення.

На заході правозахисники Сумщини розкрили найбільш яскраві приклади порушення прав людини, з якими стикалися, громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у Сумах представила свій звіт про діяльність протягом останнього року.

У рамках правопросвітницького напряму, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у Сумській області презентував засади своєї діяльності та висвітлив ті «темні кути» закону «Про безоплатну правову допомогу», про які варто знати пересічним сумчанам.

Поставська

Наталія Поставська, начальник відділу підтримки та розвитку інфраструктури, розказала про систему БВПД на Сумщині: «Наші структурні підрозділи, місцеві центри та бюро, проводять активну роботу щодо взаємодії із місцевими громадами, зокрема, й місцевими громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування. Тому сьогодні важливим є сприяння органів влади та громадськості у становленні цих структур та максимальному використанні їх потенційних можливостей для захисту прав громадян».

Иванцова

На тему сексуального насильства в контексті збройного конфлікту в Україні на заході виступила Оксана Іванцова, радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб в Сумській області: «Національне законодавство та правова практика кримінального переслідування за скоєння сексуального насильства, є обмеженими та не повністю відповідають міжнародним стандартам та практиці. Жертви сексуального насильства часто стикаються з бездіяльністю з боку державних органів або озброєних груп, під контролем яких перебувають відповідні території. Це дуже актуальне питання, яке потребує додаткової уваги суспільства».

Про діяльність Уповноваженого ВРУ з прав людини на Сумщині, актуальні проблеми, з якими звертаються громадяни та перевірки державних установ розповіла Ірина Білик, регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини.

IMG_7147

Крім того, під час круглого столу відбулася презентація збірки «Успішні історії громадських приймалень УГСПЛ», посібника «Буквар Скаржника» та інших інформаційних матеріалів, розроблених юристами УГСПЛ. Успішні історії, представлені в збірці, описують механізми вирішення проблем, пов’язаних із порушенням прав людини.

Єсіна

За словами Наталії Єсіної, помічниці координатора громадської приймальні УГСПЛ у Сумах, посібник «Буквар Скаржника» є простою та цікавою правовою інструкцією для громадян, які хочуть захистити свої права. В ньому зібрані поради, як правильно скласти звернення, як використовувати положення Закону України «Про звернення громадян», є також зразок скарги до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини – все це неодмінно стане у нагоді як правникам, так і тим, хто до них звертається.

Підготовлено громадською приймальнею УГСПЛ у Сумах

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: