Публікація

У семи містах України презентували «Мапу пам’яті» загиблих в ході збройного конфлікту

Протягом місяця в Україні відбулись презентації ресурсу «Мапа Пам’яті» (memorialmap.org), присвяченого дослідженню загиблих у ході збройного конфлікту. Співробітники Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини відвідали Сєвєродонецьк, Краматорськ, Маріуполь, Торецьк, Покровськ, Суми та Дніпро.

У рамках презентацій відбулись жваві дискусії та обмін інформацією щодо збору фактів загибелі людей у збройному конфлікті. Були налагоджені контакти як з активістами на місцях, так і з державними органами. Маємо надію що ці контакти переростуть у плідну співпрацю. Наприклад, у Краматорську було оговорено можливість отримувати оперативну інформацію з представниками Цивільно-військового співробітництва. Готові співпрацювати й музейні установи: Сумський краєзнавчий музей або музей АТО у Дніпрі. Не залишає ця тема байдужими і активістів у невеличких містах.

Дякуємо усім, хто долучився до організації заходів та взяв активну участь під час обговорення. Окремо дякуємо журналістам за об’єктивне висвітлення події.

 Презентація в Дніпрі

До речі, не обійшлося і без провокацій. Під час виступу у Сєвєродонецьку відбувалась пряма трансляція, запис якої потім був доступний у мережі. Нею скористувались декілька сайтів псевдо-новин. Вихопивши з контексту декілька фраз та змінивши таким чином контекст було сфабриковано та розповсюджено публікацію про те, як українські правозахисники нібито викрили факти приховування реальних втрат військових ЗСУ. На жаль, таким чином вони продовжують розпалювати війну та спотворюють основну ідею нашої діяльності.

Встановлення істини щодо воєнних злочинів скоєних під час військових дій та реальні обставини та кількість загиблих у конфлікті, на наш погляд, має стати першим кроком до примирення. Саме для цього була створена мапа. Саме цим цінностям заперечує діяльність згаданих «журналістів».

Закликаємо усіх небайдужих залучитися до роботи по встановленню особистих даних та обставин смерті кожного загиблого, незалежно від статусу та сторони конфлікту. Людське життя — це найвища цінність, і наша задача вшанувати пам’ять кожного поіменно.

Війну не закінчено, доки останній загиблий не похований.

Представники Центру документування УГСПЛ у Сумах
Представники Центру документування УГСПЛ у Сумах
Дані Мапи пам;z
Дані Мапи пам’яті

Звіт про презентації в Донецькій та Луганській областях.

Допоможіть з’ясувати обставини загибелі та ідентифікувати кожного:

За телефоном: 066 522 0053

Електронною поштою: [email protected]

Поштою: 04071, м. Київ, а/с 100 (для Центру документування)

Через форму на сайті www.memorialmap.org

Заходи відбулись в рамках проекту Transition Promotion Program завдяки підтримці Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Створення ресурсу «Мапа пам’яті» було ініційовано в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), поточне вдосконалення стало можливим завдяки Міністерству закордонних справ Чеської Республіки.

Використані фото порталу tribuna.sumy.ua

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: