Публікація

У Рівному відбувся круглий стіл щодо захисту прав людей, що живуть з ВІЛ, хворих на туберкульоз та дотичних вразливих груп

12 червня 2018 року  у конференц-залі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області відбувся круглий стіл «Захист прав людей, що живуть з ВІЛ, хворих на туберкульоз та уразливих груп населення»

Захід організувала громадська приймальнею УГСПЛ у м. Рівне спільно з БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» та проектом «Громадські детективи», започаткованим ГО «Експертний центр з прав людини».

Фото «Мережа 100 відсотків життя Рівне»

Метою круглого столу було обговорення можливості отримання безоплатної правової допомоги людям, що живуть з ВІЛ, хворим на туберкульоз і представникам ключових спільнот, уразливих до ВІЛ; а також виявлення основних правових проблем у даній сфері та пошук можливостей співпраці між різними організаціями і установами.

Модератором круглого виступила юристка громадської приймальні УГСПЛ Олена Романова. Разом з юристом Мережі «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Андрієм Преподобним, вона представила спільний проект з надання безоплатної юридичної допомоги представникам цільових груп.

Фото Ірини Матковської

Сергій Іллюк представив проект «Громадські детективи», який займається розслідуванням порушення прав вразливих груп з боку правоохоронних органів, вчинення ними катувань, а також іншого нелюдського, та такого, що принижує людську гідність поводжень.

Директор Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Алла Негрей розповіла про можливості отримання безоплатної правової допомоги від ЦНБВПД.

Окрім цього, у роботі взяли участь представники понад 10 різних установ, які взаємодіють з цільовими групами, зокрема: патрульної поліції, управління забезпечення прав людини національної поліції, відділу з питань пробації, Центру боротьби зі СНІДом, Центру психічного здоров’я тощо.

Фото Ірини Матковської

Основними проблемами, зазначеними учасниками круглого столу, були дискримінація та стигматизація цільових груп, внаслідок чого люди бояться звертатися як за юридичною, так і медичною допомогою.

Лікар-епідемолог КЗ «Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Валентина Кравчук зазначила, що саме страх розголошення статусу є основною перепоною у зверненні за допомогою, зокрема, і серед пацієнтів Центру та підтвердила готовність сприянню організації спільних освітніх заходів з метою вирішення цієї проблеми.

Громадська приймальня УГСПЛ у Рівному, за згоди клієнта, навела конкретний випадок порушення прав пацієнта – відмови у госпіталізації у критичному стані. Учасник круглого столу, лікар-інфекціоніст Центральної міської лікарні Олег Степчин, підтвердив порушення, вчинене його колегою у Рівненській центральній міській лікарні. До нього звернувся пацієнт хворий на пневмонію. Лікар, побачивши направлення з тубдиспансеру, категорично відмовився класти хворого на стаціонар через власні переконання щодо ймовірного захворювання чоловіка на туберкульоз. Після того, як родичі хворого почали вживати активні дії, хворого все-таки госпіталізували. Натомість назначили невірне лікування. Коли стан здоров’я пацієнта переходив до критичної стадії — йому змінили лікаря. Наразі, справа знаходиться на юридичному супроводі громадської приймальні.

Фото Софії Стасюк

Учасники круглого столу обмінялися контактами та досягли домовленостей щодо співпраці у майбутньому, в тому числі, проведення спільних заходів.

Круглий стіл організовано в рамках проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: