Публікація

У рф обіцяють перетворити українських військовополонених на донорів крові. Пояснюємо чому це воєнний злочин

Для поранених військових росармії можуть використати кров полонених українців —  про це заявили у рф. У черговому дайджесті  Медійної ініціативи за права людини з серії найважливіших матеріалів з гарячих точок України пояснюється сому це воєнний злочин.

На відео депутат російської держдуми від ЛДПР Сергій Леонов пропонує зробити українців донорами для окупаційних військ рф

Кров для поранених російських військових та мирного населення, яке «постраждало у зв’язку з обстрілами українською армії» можуть брати з українських військовополонених. Про це заявив російський депутат Сергій Леонов. Повідомлення про примусову здачу крові з’явилось також на окупованих територіях Луганської та Донецької областей.Це серйозне порушеннякаже адвокат Дмитро Поповський. Кров на території супротивника, тобто росії, можуть брати лише з добровільної згоди. А будь-які медичні дії щодо військовополонених, якщо вони не обумовлені станом здоров’я особи, є незаконними і вважаються воєнним злочином. Про це йдеться у Додаткових Протоколах Женевських Конвенцій на захист жертв міжнародних збройних конфліктів.

Адвокат Дмитро Поповський

«У Женевській конвенції чітко зазначено, які медичні послуги повинні надаватися військовополоненим, і там ніде не передбачено донорство», – говорить адвокат Дмитро Поповський.

Практика примусового забору крові у полонених була застосована нацистами за часів Другої світової війни. У своїх концентраційних таборах, таких як Бухенвальд, вони, крім експериментів над ув’язненими, примусово брали кров для своїх поранених солдат не лише у військовополонених, але й у цивільних і навіть дітей.

В’язні концентраційного табору Бухенвальд, Німеччина. Він діяв з 1937 року до 1945 року

За додатковою інформацією звертайтеся на пошту: [email protected].

 

Довідково. Медійна ініціатива за права людини у співпраці з УГСПЛ запустила розсилку найважливіших матеріалів з гарячих точок України. Підписатися на українську розсилку можна ТУТ.
Підписатися на англійську розсилку можна ТУТ.  Будь ласка, після підписки, перевірте папку “спам” та “реклама”.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: